Paastosta Pääsiäisen iloon

Mutta jos joku muistelee oikealla tavalla Kristuksen kärsimystä yhden päivän ajan, tai edes tunnin tai neljännestunninkin, voimme luottavaisesti sanoa, että siitä on hänelle enemmän hyötyä kuin kokonaisen vuoden paastosta, päiväkausien psalmirukouksista, jopa enemmän kuin sadasta messusta, sillä tämä muisteleminen muuttaa koko ihmisen ja uudistaa hänet samalla tavoin kuin kaste aikoinaan on hänet uudistanut.

Näin suorasukaisesti ja syvästi luemme Lutherin ajatuksen paastosta. Luterilaiseen tyyliin sopii, että olemme napanneet omaksemme paastosta pidättäytymisen kokonaan. Siitä ei kuitenkaan ole mitään hyötyä. Todellinen paneutuminen Kristuksen kärsimykseen vaikuttaa niin, että sydän ja omatunto murtuvat. Meidän pitäisi kokea Jumalan pelottava viha, joka ei säästänyt edes omaa Poikaansa. Mitä meillä on odotettavissa, jos rakasta Poikaakin näin kohdellaan? Luther kehottaa meitä, minua ja sinua, menemään itseemme ja todeksi uskomaan se, että meidän omat syntimme ovat surmanneet Kristuksen. Aivan kuin itse olisimme häntä ristille naulaamassa.Ei kovin muodikasta puhetta. Mukavammalta tuntuu ajatella tipuja ja pupuja ja syödä monta suklaamunaa päälle.

On kummallista, että Kristuksen risti on päässyt niin unohtumaan, sillä eikö se ole ristin unohtamista, kun kukaan ei halua kärsiä, vaan mieluummin ristiä karttaen elää mukavasti ja rauhassa ?

Näin Luther pohdiskelee elämän menoa saarnassaan. Kuin tätä päivää. Jos Kristuksen risti ei mieltämme vaivaa, niin miten on ylösnousemuksen laita? Eihän tyhjä hauta ja Kristuksen ylösnousemus voi merkitä mitään sille joka ei ole kuollut Kristuksen kanssa ja rypenyt, kyllä, rypenyt ja ahdistunutkin Kristuksen kärsimyksestä. Matka on kuljettava alusta loppuun, jotta Pääsiäisen ilo kokonaisuudessaan tulee todeksi. Ilo ei tule pelkästään suklaamunia syöden, pikemminkin paha olo.

Opin Pääsiäisen merkityksen vieraillessani vuosia sitten vankilassa. Juttelimme muutamien naisten kanssa joulusta. Odottivatko naiset joulua? Moni myönsi, mutta eräs nainen joka lusi vankilassa pitkän kaavan mukaan kielsi: ”Ei, en niinkään joulua, vaan Pääsiäistä. Pääsiäistä minä odotan.” Hän ei avannut asiaa enempää hölmistyneiden naamojemme edessä. Minulle hän opetti sen mitä todella tarkoittaa päästä pois synnin vankilasta, mitä tarkoittaa, kun kuoleman kahleet kirpoavat käsistä ja saa kokea Armon.

Synnin, syyllisyyden orjuudesta,
epäilysten, pettymysten alta.
luottavasti käymme uuteen toivoon:
Kristus on ylösnoussut! (VK 91:4)

 

Johanna Porkola
Karttulan aluepappi

 

 

Kallaveden seurakunnan toimisto
Rauhalahdentie 21, 70780 Kuopio
Avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00 p. 040 4848 327

Kallaveden seurakunnan pappeja ja tiloja voi varata esimerkiksi kirkollisia toimituksia ja perhejuhlia tai muuta toimintaa varten seurakunnan toimistosta.

Hautauksiin liittyvät asiat hoidetaan hauta- ja puistotoimistosta, Siunauskappelintie 3, p. 040 4848 238 tai p. 040 4848 512. 

Virkatodistukset ja sukuselvitykset  voi tilata Kuopion ev.lut. seurakuntien keskusrekisteristä, Suokatu 22 B, 2. krs . p. 040 4848 225 tai nettilomakkeella. Avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00.

Viikoittaisesta toiminnasta ja tapahtumista löytyy tietoa Tapahtumat -palkista tai Kirkko ja Koti-lehdestä.

 

Ota yhteyttä

Matti Pentikäinen
Kirkkoherra
Kallaveden seurakunta
Rauhalahdentie 21
70780 Kuopio

Ota yhteyttä

Eija Räsänen
Toimistosihteeri
Kallaveden seurakunta
Rauhalahdentie 21
70780 Kuopio