Rippikouluun 2019

Rippikoulu on osa kirkon kasteopetusta. Tavoitteena on, että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä.

Rippikoulun käy vuosittain 15-vuotiaista nuorista noin 90 %. Rippikoulu on osa nuorisokulttuuria. Rippikoulun tarkoituksena on, että nuoret tutustuvat kotiseurakuntansa toimintaan mahdollisimman monipuolisesti. Samalla halutaan huomioida nuorten elämänkysymykset ja odotukset.

Rippikoulu toteutetaan nykyisin puolen vuoden aikana ja sen laajuus on yhteensä 80 tuntia. Rippikoulu voidaan kiteyttää kolmeen sanaan: Elämä, usko, rukous. Sisällöllisesti rippikoulu jakaantuu oppimiskokonaisuuksiin, joissa asioita käsitellään teemoittain. Kirkon uskon sisältö sekä rukous- ja jumalanpalveluselämän monet muodot ovat kaikki tasavertaisesti läsnä.  

Rippikoulut 2019 ovat pääsääntöisesti tarkoitettu 2004 syntyneille nuorille. Tälle kirkkoon kuuluvien ikäluokalle postitimme infokirjeen rippikoulusta syyskuun viimeisellä viikolla.

Ilmoittautuminen rippikouluihin tällä sivulla 1.-14.10.2018

Rippikouluinfot kaikilla Kuopion seurakunnan alueen yläkouluilla viikoilla 38 ja 39.

 

RIPPIKOULUT 2019

Ilmoitus Kirkko ja Koti lehdestä 26.9.2018.

 

JÄLKI-ILMOITTAUTUMINEN RIPPIKOULUUN 2019 

Jälki-ilmoittautuminen rippikouluun on mahdollista viikolla 45, 5.-11.11.2018.

Jälki-ilmoittautumista varten ole yhteydessä kotiseurakuntasi rippikoulutyöstä vastaavaan. Hän osaa kertoa sinulle ryhmistä, joissa on vielä tilaa.

Kaikki ilmoittautumisajan sisällä ilmoittautuneet ovat yhtäläisessä asemassa jaettaessa nuoria rippikouluun. Paikat eivät siis täyty ilmoittautumisjärjestyksessä.

Tehtyäsi ilmoittautumisen varmista että saat automaattisenvahvistuksen huoltajan sähköpostiin. Tarkastathan myös roskapostin.

 

Erilaiset järjestöt pitävät rippikouluja, niistä saa lisätietoa järjestäjiltä. 

Usein järjestörippikoulun seurakuntajakso toteutetaan kevään aikana kotiseurakunnassa. Kevään seurakuntajaksoa varten, järjestörippikouluun menevien tulee ilmoittautua alapuolella olevan linkin kautta.

ILMOITTAUTUMINEN KEVÄÄN SEURAKUNTAJAKSOON

Rippikoululaisten kuva, Raamattu

Tervetuloa mukaan!

Rippikoulun voi käydä leirinä, päivä- tai iltakouluna, sekä pienryhmä- tai yksilöopetuksena. Kokonaisuudessaan rippikoulu kestää noin puoli vuotta, sisältäen lähiopetusta sekä itsenäistä ja ryhmän yhteistä kotiseurakunnan toimintaan tutustumista.

Rippikouluryhmässä on noin 25 nuorta. Tyttöjä ja poikia pyritään ottamaan ryhmiin yhtä paljon.

Rippikoulussa toimivat opettajina seurakunnan työntekijät: papit, nuorisotyönohjaajat, lapsityönohjaajat, diakoniatyöntekijät ja kanttorit. Mukana leirijaksolla on myös isosia ja kesätyöntekijöitä.

Kaverikoodi

Rippikouluvalintoja tehtäessä on mahdollisuus ilmoittautua myös kaverikoodilla. Ennen ilmoittautumista kaveriporukan tulee sopia kaikille käyvät rippikouluvaihtoehdot. Ensimmäinen ilmoittautuja saaa sähköpostiinsa kaverikoodin, jonka voi antaa kahdelle kaverille. Kaverikoodia käytettäessä leirivalinnat menevät automaattisesti ensimmäisen ilmoittautujan tekemien valintojen mukaan.

Maksut

Rippikouluopetus on ilmaista, rippikoulumaksulla katetaan ruoka- ja majoituskustannuksia.

Kirkon jäseniltä tai jäseneksi liittyviltä rippikoulumaksu on leirillä lähialueilla tai vaellusrippikoulussa 105€ . 

Lapin leireillä tunturihotellissa rippikoulumaksu on kuljetuksineen 245€.

Kirkkoon kuulumattomilta leirimaksu on kaksinkertainen. 

Ilta- ja päiväkoulussa peritään ruokamaksuna 37€.

Rippikoulumaksusta voi hakea vapautusta/alennusta taloudellisin perustein. Hakemukset käsitellään luottamuksellisesti seurakuntien diakoniatyöntekijöiden toimesta. Päätös postitetaan kotiin kirjeitse.

Maksuvapautuslomakkeen saat tulostettua tästä ja se tulee palauttaa kotiseurakuntaan. Talven leirien osalta palautus on tammikuun 2019 loppuun ja kesän leirien osalta huhtikuun loppuun 2019 mennessä.

Vahvistus ja valinnat

Vahvistus ilmoittautumisesta tulee huoltajan sähköpostiin automaattisesti ilmoittautumisen onnistuttua. Tarkastattehan myös roskapostilaatikonne.

Leirivalinnat tehdään ilmoittautumisajan päätyttyä. Paikat eivät siis täyty ilmoittautumisjärjestyksessä, vaan kaikki ilmoittautumisajan sisällä ilmoittautuneet ovat yhtäläisessä asemassa jaettaessa nuoria rippikouluun. Tieto rippikoulupaikasta tulee huoltajan sähköpostiin viikolla 46 (12.11. alkavalla viikolla).

Rippikouluvaihtoehdot

Leiririppikoulu

Leiri on rippikoulumuodoista suosituin. Leiri kestää viikon ja sisältää opetusta, hiljentymistä, pelailua ja yhdessä olemista.

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan rippikouluvaihtoehtoihin seurakunnittain.

Ensisijaisesti rippikouluun tulee ilmoittautua omaan kotiseurakuntaan, jonne sinulle on varattu rippikoulupaikka. Toiseen seurakuntaan voit hakea vain perustelluista syistä.

Mikäli olet epävarma kotiseurakunnastasi, voit tarkastaa sen kotiosoitteellasi karttapalvelun avulla.


Tuomiokirkkoseurakunta

Alavan seurakunta

Järvi-Kuopion seurakunta

Kallaveden seurakunta

Männistön seurakunta

Puijon seurakunta


Päivärippikoulut

Päivärippikoulussa ollaan päivät ja yöksi mennään kotiin, rippikoululaisen koti huolehtii kuljetuksista. Päivärippikouluja järjestetään kesällä Järvi-Kuopion ja Kallaveden seurakunnissa.


Iltarippikoulu

alkaa 13.1. klo 10 Tuomiokirkossa messulla, jonka jälkeen jatketaan infolla keskusseurakuntatalolla. Ryhmä kokoontuu yleensä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 16-18. Konfirmaatio 19.5. klo 10 Tuomiokirkossa.

Lisätietoja Jarkko Voutilainen 040 4848 285.


Erityisrippikoulu 3.-8.6. Hirvijärvi

Nuorille, joilla on erityisen tuen tarve. Rippikouluun sisältyy ennakkoleiri tutustumisen merkeissä Hirvijärvellä. Konfirmaatio 9.6. kello 10 Pyhän Johanneksen kirkossa.  

Lisätietoja kehitysvammatyön pappi Matti Pehkonen 050 5580 204 ja vs. vammaistyön diakoni Anna-Sofia Olkkola 040 4848 467.


Pienryhmärippikoulu 3.-12.6.

Pienryhmärippikoulu pidetään päivärippikouluna Vanhalla Pappilalla, Kuopion keskustassa. Konfirmaatio 16.6. Alavan kirkossa. Pienryhmässä voimme paremmin huomioida nuorten erityistarpeet, sekä erilaiset oppimistavat.

Lisätietoja nuorisosihteeri Hanna Kärsämä 040 4848 474.

 

Vaellusrippikoulu 19.–26.6.

alkaa 13.1. klo 10 Tuomiokirkossa messulla, jonka jälkeen jatketaan infolla keskusseurakuntatalolla.

Rippikoululeirin vaellusjakso toteutetaan Saariselän maisemissa. Vaellusrippikoulussa yövytään teltoissa maastossa. Rippikouluun sisältyy harjoitusleiriviikonloppu 24.-26.5. Rytkyn leirikeskuksessa. Konfirmaatio 30.6. klo 13 Tuomiokirkossa.

Lisätietoja Jarkko Voutilainen 040 4848 285.


Yksityis-/Aikuisrippikoulu

Mikäli rippikoulu on jäänyt käymättä tai sen käymiselle ryhmässä on jokin este, voi rippikoulun käydä myös yksityisesti. Lisätietoa saat kotiseurakunnastasi, sairaalapastoreilta tai asepalveluksen aikana varusmiespapeilta.


Järjestöjen rippikoulut

Erilaiset järjestöt pitävät rippikouluja, niistä saa lisätietoa järjestäjiltä. Usein järjestörippikoulun seurakuntajakso toteutetaan kevään aikana kotiseurakunnassa. Kevään seurakuntajaksoa varten järjestörippikouluun menevien tulee ilmoittautua omalla linkillään Muualla käyvien ilmoittautuminen.


Tukea rippikouluun

Rippikoulun voi käydä pienemmässä ryhmässä tai vaikka yksityisenä, jos isossa ryhmässä työskentely on vaikeaa. Erityisopetusta tarvitseville nuorille voidaan järjestää monenlaista tukea tarpeen mukaan. Toivomme huoltajan kertovan rippikouluilmoittautumisen yhteydessä mikäli nuori saa koulussa erityisopetusta tms.

Jos rippikouluryhmän valitseminen on vaikeaa, ottakaa rohkeasti yhteyttä kotiseurakuntaan ennen rippikouluilmoittautumista.

Nuorisosihteeri
Seurakuntatyön erityispalvelut
Kuninkaankatu 12
70100 Kuopio