Samassa pöydässä -pääsiäistapahtumat 2017

Yhdessä syöminen pääsiäisenä, paaston päätyttyä, on vanha kristillinen perinne. Seurakunnissa järjestetään pääsiäisen aikaan tapahtumia, joissa kokoonnutaan syömään yhdessä. Se haastaa ajattelemaan, miten ruoan ja yhteyden saa jakautumaan maailmassa tasaisemmin ja riittämään kaikille. Tapahtumat näkyvät sosiaalisessa mediassa hashtagilla #samassapöydässä

 

#samassapöydässä Kuopion seurakunnissa

Kummin kaa -perhemessu palmusunnuntaina 9.4. klo 10 Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa, Kellolahdentie 8. Messun jälkeen on maksuton lounas ja Kuopion sirkuksen ohjaamaa toimintaa.

 

Hiljaisen viikon messu keskiviikkona 12.4. klo 11 Männistön Pyhän Johanneksen kirkossa. Sen jälkeen Hyvän mielen arkinen ateria klo 12. Ruokailun hinta 5 €.

 

Pääsiäisyön messu ja iltapala lauantaina 15.4. klo 23 Kallaveden kirkossa, Rauhalahdentie21.

 

Lounas ja uuden laulun messu pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 12 Poukamassa, Poukamantie 105. Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuukeräykseen.

 

Brunssi pääsiäissunnuntaina 16.4. klo 9.30–10.45 Alavan seurakuntasalissa. Juhlamessussa klo 11 saarnaa piispa Jari Jolkkonen. Kuljetukset messuun: Lehtoniemi klo 10.15, Neulamäki 10.30, Särkiniemi 10.40. Ilmoittautumiset kuljetuksiin 6.4. mennessä Piia Jääskeläinen 040 4848 326.

 

Yhdessä syömisen taustaa 

Pääsiäisenä juhlitaan synnin voittanutta ja kuolleista noussutta Jeesusta Kristusta. Jeesus avasi ihmisille tien Jumalan ja toistensa yhteyteen. Lankeemus repi ihmiset eri pöytiin. Kristus kokoaa ihmiset eri puolilta maailmaa samaan pöytään.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhdessä syöminen tekee näkyväksi ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden ja ihmiskunnan yhteyden luomakuntaan. Yhteistä pöytää rakentavat kaikki ne, jotka ovat olleet kasvattamassa, valmistamassa ja kuljettamassa ruokaa syöjien luo. Yhteistä pöytää rakentaa myös aiempien sukupolvien työ rauhan ja ruoan puolesta.

Yhteinen pöytä rakentaa yhteisöä. Se tarjoaa tilan tasavertaiselle jakamiselle. Yhdessä syöminen on nouseva trendi yhteiskunnassa. Se luo yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia maailmassa, jossa yksilöllisyys korostuu.

Yhdessä syöminen haastaa ajattelemaan yhteisen leivän ja yhteyden riittävyyttä. Ruoka ja yhteys jakautuvat epätasaisesti. Keillä ei ole pääsyä yhteisiin pöytiin? Ketkä jäävät nälkäisiksi? Miten me voimme edistää ruoan riittävyyttä kaikille ja vuorovaikutusta? Mitä meidän tulee tehdä, jotta maapallo voisi ruokkia ihmiset jatkossakin?

Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden niin arjen kuin juhlan vuorovaikutukseen.

Paholainen ”kärsii, jos yksikin ihminen saa Jumalalta murusen leipää ja syö sen rauhassa”. Näin Luther toteaa Isossa katekismuksessa selittäessään Isä meidän rukouksen pyyntöä jokapäiväisestä leivästä. Yhdessä syöminen on nauttimista ruoasta ja rauhasta syödä se. Samalla yhdessä syöminen voi edistää rauhaa ja ruoan entistä oikeudenmukaisempaa jakamista maailmassa. Paholainen kärsii, mutta kaikki muut voittavat.

 

Tästä takaisin pääsiäissivulle.

#samassapöydässä