Samassa pöydässä -pääsiäistapahtumat 2018

Yhdessä syöminen pääsiäisenä, paaston päätyttyä, on vanha kristillinen perinne. Seurakunnissa järjestetään pääsiäisen aikaan tapahtumia, joissa kokoonnutaan syömään yhdessä. Se haastaa ajattelemaan, miten ruoan ja yhteyden saa jakautumaan maailmassa tasaisemmin ja riittämään kaikille. Tapahtumat näkyvät sosiaalisessa mediassa hashtagilla #samassapöydässä

#samassapöydässä Kuopion seurakunnissa

Palmusunnuntain perhemessu Pyhän Johanneksen kirkossa. Perhemessu ja yhteisvastuutapahtuma su 25.3. klo 10. Lapsikuoro. Kuopion sirkus. Ruokailu ja kahvit, vapaaehtoinen maksu YV:lle.

Hyvän mielen ateria ja hiljaisen viikon messu Pyhän Johanneksen kirkossaHyvän mielen ateria ke 28.3. klo 11 ja hiljaisen viikon messu klo 12. Hinta 5 € sisältää linja-autokuljetuksen reittiä: Klo 10.25 Kelloniemen Sale, klo 10.27 Itkonniemi (Malminkatu 13 pysäkki), klo 10.30 Sotilaspojankadun pysäkki, klo 10.30 Tellervonkadun pysäkki, klo 10.30 Lönnrotinkadun pysäkki (Lönnrotinkatu 11 kohdalla), klo 10.35 Pohjolankadun pysäkki (Pohjolankatu 28 kohdalla), Killisenkatu, Pohjolankatua Lönnrotinkadulle, klo 10.40 Saariaitan pysäkki, klo 10.45 Pyhän Johanneksen kirkko. Paluu klo 13.15.

Iltapala pääsiäisen merkeissä Pyhän Johanneksen kirkossa. Hiljaisen rukouksen ilta su 1.4. klo 18. Iltapala.

Pääsiäisbrunssi ja pääsiäispäivän messu Alavan kirkossa su 1.4. Brunssi klo 9.30-10.45 seurakuntasalissa, hinta aikuiset 5 €, lapset 3 €, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Messu klo 11, kirkkokuoro ja Popo Salami. Lapsille pyhäkoulu. Kuljetukseen ilmoittautuminen Kati Ukkonen 040 4848 325 ja Piia Jääskeläinen 040 4848 326.

Koko kylän pääsiäisaamiainen Vehmersalmen seurakuntakodilla su 1.4. klo 11. Voit tuoda jotakin pöytään.

Pääsiäislounas ja uuden laulun messu Poukamassa. Ma 2.4. klo 12 lounas, klo 13.00 messu. Kareenien lauluryhmä. Voit halutessasi tuoda makeaa tai suolaista yhteiselle aterialle. Os. Poukamantie 105.

Yhdessä syömisen taustaa 

Pääsiäisenä juhlitaan synnin voittanutta ja kuolleista noussutta Jeesusta Kristusta. Jeesus avasi ihmisille tien Jumalan ja toistensa yhteyteen. Lankeemus repi ihmiset eri pöytiin. Kristus kokoaa ihmiset eri puolilta maailmaa samaan pöytään.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhdessä syöminen tekee näkyväksi ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden ja ihmiskunnan yhteyden luomakuntaan. Yhteistä pöytää rakentavat kaikki ne, jotka ovat olleet kasvattamassa, valmistamassa ja kuljettamassa ruokaa syöjien luo. Yhteistä pöytää rakentaa myös aiempien sukupolvien työ rauhan ja ruoan puolesta.

Yhteinen pöytä rakentaa yhteisöä. Se tarjoaa tilan tasavertaiselle jakamiselle. Yhdessä syöminen on nouseva trendi yhteiskunnassa. Se luo yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia maailmassa, jossa yksilöllisyys korostuu.

Yhdessä syöminen haastaa ajattelemaan yhteisen leivän ja yhteyden riittävyyttä. Ruoka ja yhteys jakautuvat epätasaisesti. Keillä ei ole pääsyä yhteisiin pöytiin? Ketkä jäävät nälkäisiksi? Miten me voimme edistää ruoan riittävyyttä kaikille ja vuorovaikutusta? Mitä meidän tulee tehdä, jotta maapallo voisi ruokkia ihmiset jatkossakin?

Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden niin arjen kuin juhlan vuorovaikutukseen.

Paholainen ”kärsii, jos yksikin ihminen saa Jumalalta murusen leipää ja syö sen rauhassa”. Näin Luther toteaa Isossa katekismuksessa selittäessään Isä meidän rukouksen pyyntöä jokapäiväisestä leivästä. Yhdessä syöminen on nauttimista ruoasta ja rauhasta syödä se. Samalla yhdessä syöminen voi edistää rauhaa ja ruoan entistä oikeudenmukaisempaa jakamista maailmassa. Paholainen kärsii, mutta kaikki muut voittavat.

 

Tästä takaisin pääsiäissivulle.

#samassapöydässä