Hyvää, kaunista ja oikein. Luentosarja etiikan vaikeista kysymyksistä.

Syksyllä 2017 Puijon kirkolla

 

Oikeus elää ja kuolla. Kristillisen etiikan näkökulmia eutanasiaan. Ma. 11.9. klo 18.30. Teol. Tri. Kari Kuula

 

Elämä on pyhää ja sitä tulee kaikissa olosuhteissa suojella. Jokaisella on myös oikeus hyvään kuolemaan. Hoidamme viimeiselle rajalle tulevia mahdollisimman hyvin. Mutta voidaanko joissakin tapauksissa jouduttaa vääjäämätöntä kuolemaa? Kysymys eutanasiasta liittyy sekä yhteiskunnalliseen päätöksentekoon että terveydenhuoltojärjestelmän käytäntöihin.

Teologian tohtori Kari Kuula tarkastelee eutanasiasta käytyä keskustelua. Minkälaisin argumentein kuolinapua on perusteltu ja millä perusteella sitä on vastustettu? Mitä annettavaa kristillisellä ihmiskuvalle on elämän päättymisestä käytävälle keskustelulle?

 

Paras valtio ikinä. Luterilaisuuden visio yhteiskunnasta. Ma 18.9. klo 18.30. Kirkkoherra Jaana Marjanen

Luterilaisuuden näkemys yhteiskunnasta ottaa realistisesti huomioon ihmisen pahuuden ja pyhyyden. Voimme yhdessä rakentaa toimivan valtion arkijärjen avulla, erityistä raamatullista valtio-oppia ei tarvita. Yhteiskunta pakottaa ihmiset tekemään hyvää keräämällä heiltä väkisin veroja, joilla pidetään huolta heikoimmista. Uhkaamillaan rangaistuksilla se estää meitä päästämästä itsekkyyttämme valloilleen. Näin yhteiskunta tekee meistä parempia ihmisiä kuin me tosiasiassa olemme.

Kirkkoherra Jaana Marjanen esittelee luterilaisen teologian pohjalta nousevaa näkemystä yhteiskunnasta. Minkälainen hallintojärjestelmä olisi kaikkein kristillisin? Miksi esivallan edustaja voi tehdä virkansa puolesta sellaista, mitä hän ei rivikansalaisena tai edes ihmisenä saisi tehdä? Mitä annettavaa kirkolla on yhteiskunnalle? Entä jos esivalta ei toimikaan järjen tai omantunnonvalon mukaan?

 

Kuplatietoisuus ja valhemediat. Informaatioyhteiskunnan sudenkuopat. Ma 25.9. klo 18.30. Pastori Teemu Voutilainen

Kukin voi valita oman totuutensa. Eettiset arvot kun ovat kulttuurisidonnaisia. Näin opettaa postmoderni relativismi. Informaatioyhteiskunta tarjoaa kosolti mahdollisuuksia elää tämän opin mukaan. Voin ympäröidä itseni oman mieleni mukaisilla vaihtoehtoisilla faktoilla.

Pastori Teemu Voutilainen analysoi kuplatietoisuuden ilmiötä aikamme yhteiskunnassa. Miksi uskomusfaktat vetoavat ihmisiin? Miksi yksittäisen kokemusasiantuntijan näkemys kumoaa tutkitun tieteellisen tiedon? Ovatko arvot puhtaasti makuasioita? 

 

Miten homot saavat rakastaa? Kristikunnan keskustelu homoseksuaalisuudesta ja avioliitosta. Ma 2.10. klo 18.30. Teol. Tri. Kari Kuula

Eurooppalainen kulttuuri on jyrkästi tuominnut homoseksuaalisuuden aina 1900-luvun alkuun saakka. Se on tullut näkyväksi ja sallituksi vasta viimeisten vuosikymmenien aikana. Muutos on alkanut yhteiskunnasta ja on yleensä tullut viiveellä kirkkoihin. Erityisesti kirkoissa aihe jakaa edelleen mielipiteitä.

Teologian tohtori Kari Kuula esittelee homoseksuaalisuudesta käytyä keskustelua. Minkälaisiin argumentteihin perinteinen kielteinen kanta perustuu? Miten sallivampaa suhtautumista on perusteltu? Miten aiheeseen liittyviä raamatunkohtia on tulkittu? Mitä on sanottu avioliiton avaamisesta myös homoseksuaaleille? Miten sitä on teologisesti perusteltu ja vastustettu? 

 

Katredraali

Ota yhteyttä

Kari Kuula
Kappalainen
Puijon seurakunta
Taivaanpankontie 3
70200 Kuopio