Ilo, kärsimys ja usko.

Luento- ja keskustelusarja Ensimmäisestä Pietarin kirjeestä Puijon kirkolla maanantaisin 15.1.-12.2. klo 18.30-20.00.

Pastori Teemu Voutilainen ja Itä-Suomen yliopiston teologian opiskelijat

Kuka Pietari oli ja mitä hänestä tiedetään? Ma 15.1. klo 18.30.

Jo Jeesuksen eläessä Pietari sai johtavan rooli apostolien joukossa. Hänelle ylösnoussut ilmestyi ensimmäiseksi. Alkuun Pietari toimi Jerusalemin alkuseurakunassa ja lähti sitten lähetystyöhön. Hän sopi Paavalin kanssa työnjaosta. Pietari puhuisi juutalaisille, Paavali muille kansoille. Vanhan tradition mukaan Pietari kärsi marttyyrikuoleman Roomassa keisari Neron vainojen aikaan.

Ensimmäinen Pietarin kirje on voimakas kehotuspuhe Aasiassa asuville kristityille. Kirjeestä voidaan päätellä yhtä ja toista lukijoiden tilanteesta. Kristittyjä vainotaan, mutta he pitävät lujasti kiinni uskostaan.

Teemu Voutilainen piirtää kuvan apostoli Pietarin profiilista. Mitä oikein tiedämme hänestä?  Mitä tiedämme Ensimmäisen Pietarin kirjeen synnystä? Kuka sen on kirjoittanut?

Ensimmäiset kristityt olivat sydämellisiä ateisteja (1. Piet. 3:8-17) Ma 22.1. klo 18.30.

Ensimmäiset kristityt olivat aikansa ateisteja. He kun eivät palvelleet perinteisiä jumalia. Heidän tapansakin poikkeisivat totutusta. Siksi kristityistä puhuttiin pahaa. Ensimmäinen Pietarin kirje neuvoo, ettei pidä vastata samalla mitalla. Kristittyjen tulee osata kertoa, mitä he uskovat. Vielä tärkeämpää on näyttää omalla elämällä, mihin he uskovat.

Teologian opiskelija Miia Jokiranta tarkastelee Pietarin kirjeen opetusta siitä, miten kristittyjen tulee toimia silloin kun heitä vastustetaan.

Mitä Kristityt sitten kertovat Jeesuksesta? Ensimmäinen Pietarin kirje esittelee useita syvällisiä tutkielmia Jeesuksen pelastustyöstä. Jeesus on lunastanut ihmiset vapaaksi kalliilla verellään. Sen ansiosta kristityt ovat uudestisyntyneet. Näin Pietari tiivisti ilosanoman, jota hän julisti kuulijoilleen.

Teologian opiskelija Heidi Väyrynen esittelee kirjeen opetusta Jeesuksen pelastustyöstä.

Saatana, lauma ja johtajat (1. Piet. 5:1-9) Ma 29.1. klo 18.30.

Saatana! Tässä kristittyjen vihollinen numero yksi. Myös seurakunnan johtajien on hyvä muistaa se. Jos he paimentavat seurakuntaa uskollisesti, tuo ärjyvä leijona ei saa sitä hampaisiinsa.

Teologian opiskelija Riitta Tervo esittelee Pietarin kirjeen ohjeita seurakunnan johtajille. Pietari varoittaa vallan kihahtamisesta päähän: Älkää herroina hallitko niitä, jotka ovat tulleet teidän osaksenne. Kristillisessä vallankäytössä täytyy aina näkyä nöyryys.

Kristityn ei ole hyvä jäädä yksin. Seurakunta haluaa kantaa häntä uskollaan ja rakkaudellaan. Ensimmäinen Pietarin kirje kutsuu seurakuntaa hengelliseksi rakennukseksi. Sen jäsenet ovat eläviä kiviä. Kulmakivenä on itse Kristus, hän joka pitää kaiken koossa.

Teologian opiskelija Antti Jeskanen tarkastelee Pietarin kirjeen seurakuntaopetusta.

Naiset, miehet ja kunnon kansalaiset (1. Piet. 2:13-25) Ma 5.2. klo 18.30.

Parisuhdeohjeet ovat aina kelvanneet kristityille. Tosin ohjeet ovat olleet erilaisia eri aikoina.       

Teologian opiskelija Katariina Pennanen esittelee Ensimmäisen Pietarin kirjeen parisuhdeopetusta. Mitä tulisi ajatella ohjeesta, jonka mukaan vaimojen tulee olla kuuliaisia miehilleen? Miten se sopii nykyaikaan, jossa ajattelumme on tasa-arvoisempaa? Entä mitä ajatella siitä Pietarin väitteestä, että nainen on ”heikompi osapuoli”? Pitääkö tämä paikkansa?

 Kunnon kansalainen noudattaa yhteiskunnan lakeja ja tekee työnsä tunnollisesti. Näin opetetaan jo ensimmäisessä Pietarin kirjeessä. Kristittyjen tulee tukea rauhallista järjestäytynyttä yhteiskuntaa. Pietarin kirjeen lukijoiden joukossa oli paljon orjia. Pietari neuvoi heitä olemaan isännilleen kuuliaisia, myös niille, jotka kohtelevat orjiaan huonosti.

Hyväksyikö Pietari siis orjuuden tuosta vaan? Eikö hän nähnyt siinä mitään ongelmaa? Teologian opiskelija Miika Koskela vastaa näihin kysymyksiin.

Voiko kärsimyksissä iloita? (1. Piet. 4:12-19). Ma 12.2. klo 18.30.

Joskus kärsimys on Jumalan tahto, opettaa Pietari kirjeessään. Mitä tästä ajatella? Onko asia todella näin? Kaiken lisäksi Pietari neuvoo iloitsemaan kärsimyksissä. Silloin ihminen ei nimittäin ole yksin, vaan ”kirkkauden Henki” kannattelee häntä.

 Teologian opiskelija Henrik Pääkkönen pohtii kärsimyksen ongelmaa Ensimmäisen Pietarin kirjeen valossa.

Mitä Pietarille itselleen lopulta tapahtui? Miten hänen elämänsä päättyi? Teemu Voutilainen esittelee Pietarin kuolemasta kertovaa varhaista traditiota.

 

 

 

Katredraali