Yhteinen arki -valokuvauskurssi

 

Ihmissuhteista erityisesti parisuhde on se, johon lataamme suuria tunteita, haaveita ja unelmia. Odotuksia tärkeälle ihmissuhteelle luomme itse, mutta myös ympäristö ja nykyisin erityisesti media tuottavat omaa kuvastoansa siitä, mitä on oikeanlainen rakkaus ja parisuhdeonni. Arkinen parisuhde tulee usein arvioiduksi sosiaalisen median tai aikakausilehtien luoman kuvaston valossa. Täydelliset tunnelmakuvat takkatulesta ja sormuksista kuohuviinilasissa ovat varmasti totta, mutta eivät koko totuus. Harvoin kuviin päätyvät ne arkiset, mutta sitäkin tärkeämmät parisuhdehetket, kun vauva on nukahtanut tunteja huudettuaan väsyneen isän syliin, kun työstressiä puhkuva perheenäiti saapuu hikilenkiltä jaksavampana kotiin, kun riidan päättää sovinnon halaus tai ruokakaupan jonossa kassalta tarttuu mukaan toisen lempisuklaata.

 

Pohdimme, millä tavalla arkisten hetkien merkitystä voisi korostaa ja nostaa niitä esille yhtä tärkeinä tai jopa tärkeämpänä kuin kiiltokuvamaisia sosiaalisen median kuvapäivityksiä. Millä tavalla arki ja arjessa voimana oleva parisuhde tulisi näkyväksi – ajatus siitä, että juuri tänään, juuri tässä ja juuri sinun kanssasi on hyvä.

 

Syntyi idea yhteinen arki –valokuvauskurssista. Halusimme testata parisuhdekurssin teemana valokuvausta; millä tavalla parisuhteen kantavia teemoja, kuten luottamusta, rakkautta ja yhteisiä arvoja voisi tuoda keskusteluun valokuvauksen kautta. Kuvata voi vaikka kännykkäkameralla, eikä aikaisempaa kuvauskokemusta tarvita. Kurssin aikana otettuja valokuvia ja niistä nousseita ajatuksia jaetaan myös ryhmässä ja syvennytään parisuhdeteemoihin yhdessä keskustellen. Valokuvien ja keskustelujen punaisena lankana on nostaa arkisten parisuhdetekojen arvostusta, mutta toisaalta pohtia kuvien kautta myös parisuhteessa olevien yksilöllistä tarinaa; millaiset yksilöt parisuhteessa ovat ja miten he omilla teoilla lisäävät parisuhteen hyvinvointia. Parhaimmillaanhan parisuhde toimii turvallisena peruskalliona, joka mahdollistaa kasvamisen yhdessä, mutta antaa tilaa myös molempien yksilölliselle kasvulle.

 

Yhteinen arki – valokuvauskurssin tapaamisia on kuusi ja kokoonnumme torstaisin alkaen 18.2 klo 17:30-19. Välissä (viikolla 10) vietämme hiihtoloman, joten kurssin viimeinen tapaamiskerta on 31.3.2016. Kokoonnumme Keskusseurakuntatalon kahviossa Suokatu 22. Kurssille otetaan mukaan ilmoittautumisjärjestyksessä 5 pariskuntaa ja ilmoittautumiset voi laittaa osoitteeseen henna.julkunen@evl.fi.  Merkkimäärä 2491