Diakonian juhlavuosi 2022

Diakonialogo ja teksti juhlavuosi 2022 kirkon diakonia.

Tänä vuonna juhlitaan kirkon diakoniaa

1.9.2022 tulee kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa Matilda Hoffman. Seurakuntadiakonia tuli kirkkolakiin vasta 1944, jonka myötä jokaiseen seurakuntaan tuli palkata diakoniatyöntekijä.

Kuopion diakonian historiaa

Kuopion hiippakunnassa ensimmäisenä Suomessa tuli voimaan diakoniaohjesääntö vuonna 1893, ennen muuta silloisen piispan Gustaf Johanssonin ansiosta. Hänen mukaansa diakoniatyötä tarvittiin kunnallisen vaivaishoidon rinnalle auttamaan köyhiä ja sairaita. Kuopion hiippakunnasta tuli näin seurakuntadiakonian suunnannäyttäjä.

Ensimmäinen diakonissa Kuopiossa oli Augusta Perho, joka aloitti työt kaupunkiseurakunnassa  keväällä 1897. Ensimmäinen maaseurakunnan diakonissa oli Saimi Huuskonen, joka aloitti työnsä tammikuun alussa 1900. Kuopiolaiset diakonissat olivat seurakuntadiakonian uranuurtajia ja kehittäjiä Kuopion hiippakunnassa. Heidän pääasiallinen tehtävänsä oli hoitaa köyhiä sairaita ja antaa apua niille, joita muu avustustoiminta ei tavoittanut. Myös köyhäinhoito kuului heidän tehtäviinsä. Diakonissojen työ oli vastuullista ja raskasta, ja he tekivät sitä pyyteettömästi ja itsensä unohtaen. 

Tämän kunniaksi vietämme diakonian juhlavuotta keskellä arkea ja erityisissä juhlavuoden tapahtumissa eri puolilla Kuopion seurakuntia.