Männistön seurakunnan youtube-kanavalta ja facebook-sivulta löydät pyhäpäivien kirkkohetket

Helluntai 31.5.2020

 

uskonnot

Halusin näkyvän ja huutavan merkin, lahjan, jonka tarkoitusta tai alkuperää kukaan ei kysele. Halusin tulisen patsaan ja edestäni kuivuvan meren, säilyä hengissä leijonan luolassa ja lukea näkymattömän käden kirjoitusta, tarttua käsin käärmeeseen ja juoda myrkkyä vahingoitumatta. Mutta sinä tulit kevyenä pilvenä, puhuit unessa ja tarjosit viittasi tupsua väkijoukossa, tuhansien keskellä. Niin tulee Henkesikin erilaisena kuin luulen, aina erilaisena, odottamatta, kulona leviävä riehakas hymy, rohkea askel sisään ja eteen.   -Kaisa Raittila -

Ap.t. 2: 1-13

Kun sitten koitti helluntaipäivä, he olivat kaikki yhdessä koolla. Yhtäkkiä kuului taivaalta kohahdus, kuin olisi käynyt raju tuulenpuuska, ja se täytti koko sen talon, jossa he olivat. He näkivät tulenlieskoja, kuin kieliä, jotka jakautuivat ja laskeutuivat itse kunkin päälle. He tulivat täyteen Pyhää Henkeä ja alkoivat puhua eri kielillä sitä, mitä Henki antoi heille puhuttavaksi.
    Jerusalemissa asui hurskaita juutalaisia, joita oli tullut sinne kaikkien kansojen keskuudesta, mitä taivaan alla on. Kun tämä ääni kuului, paikalle kerääntyi paljon väkeä, ja hämmästys valtasi kaikki, sillä jokainen kuuli puhuttavan omaa kieltään. He kysyivät ihmeissään: ”Eivätkö nuo, jotka puhuvat, ole kaikki galilealaisia? Kuinka me sitten kuulemme kukin oman synnyinmaamme kieltä? Meitä on täällä partilaisia, meedialaisia ja elamilaisia, meitä on Mesopotamiasta, Juudeasta ja Kappadokiasta, Pontoksesta ja Aasian maakunnasta, Frygiasta, Pamfyliasta, Egyptistä ja Libyasta Kyrenen seudulta, meitä on tullut Roomasta, toiset meistä ovat syntyperäisiä juutalaisia, toiset uskoomme kääntyneitä, meitä on kreetalaisia ja arabialaisia - ja me kaikki kuulemme heidän julistavan omalla kielellämme Jumalan suuria tekoja.”
    He eivät tienneet, mitä ajatella. Ihmeissään he kyselivät toinen toiseltaan: ”Mitä tämä oikein on?” Mutta jotkut pilkkasivat: ”He ovat juovuksissa, makeaa viiniä täynnä.”

Joh. 14 (1. vuosikerran evankeliumitekstistä)

Jeesus sanoi opetuslapsilleen:
    ”Tämän minä olen puhunut teille nyt, kun vielä olen teidän luonanne. Puolustaja, Pyhä Henki, jonka Isä minun nimessäni lähettää, opettaa teille kaiken ja palauttaa mieleenne kaiken, mitä olen teille puhunut.
    Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon. Kuulittehan, mitä sanoin: minä menen pois, mutta tulen taas teidän luoksenne.”

Esirukous mukailtu keskiaikaisesta helluntairukouksesta

Pyhä Henki, lähetä sydämiimme taivaallisen valosi säteily. Tue niitä, joilla on puutetta ja taloudellinen ahdinko; auta meitä jakamaan omastamme heille. Tule, ja anna pyhät lahjasi niille, jotka ovat tyhjä ja kaipaavia. Tule, sydänten valo, ja valaise niitä, jotka kokevat olevansa pimeydessä, sinä paras lohduttaja, sielun suloinen vieras ja lämpö. Ole lepo niille, jotka ahertavat työssä. Vilvoita niitä, joita elämän helle korventaa, tuo lohtusi murheellisille. Oi ihmeellinen valo, täytä uskollistesi sydänten syvyydet. Ilman sinua, Henki, ei mikään ole ihmisessä puhdasta. Pese se, mikä on likaista, kastele se, mikä on kuivaa, paranna se, mikä on haavoittunut, murra se, mikä on kovaa, lämmitä se, mikä on kylmää. Etsi kaikki eksyneet, anna kirkkosi uskoville, sinuun luottaville, pyhät lahjasi. Anna uskon vahvistus, anna autuas loppu, anna ikuinen ilo. Aamen.

Virsi 125

1.
Kosketa minua, Henki,
kosketa, kirkkaus!
Anna elämälle
suunta ja tarkoitus.

2.
Kosketa, Jumalan Henki,
syvälle sydämeen.
Sinne paina hiljaa
luottamus Jeesukseen.

3.
Rohkaise minua, Henki,
murenna pelkoni.
Tässä maailmassa
osoita paikkani.

4.
Valaise, Jumalan Henki,
silmäni aukaise,
että voisin olla
ystävä toisille.

5.
Kosketa minua, Henki!
Herätä kiittämään,
sinun lähelläsi
armosta elämään.

6.sunnuntai pääsiäisestä 24.5.2020

 

Pyhän hengen odotus

 

1. Kun. 19: 8-13

Elia nousi jalkeille ja söi ja joi. Ruoka antoi hänelle voimaa kulkea neljäkymmentä päivää ja neljäkymmentä yötä, kunnes hän tuli Horebille, Jumalan vuorelle. Siellä hän asettui yöksi luolaan. Yöllä Elia kuuli Herran äänen: ”Miksi olet täällä, Elia?” Hän vastasi: ”Hellittämättä olen taistellut puolestasi, Herra, kaikkivaltias Jumala, kun israelilaiset ovat hylänneet sinun liittosi. He ovat hajottaneet alttarisi ja tappaneet profeettasi, niin että vain minä olen jäänyt jäljelle. Nyt he etsivät minua riistääkseen minultakin hengen.” Herran ääni sanoi: ”Mene ulos ja seiso vuorella Herran edessä. Herra kulkee siellä ohitsesi.” Nousi raju ja mahtava myrsky, se repi vuoria rikki ja murskasi kallioita. Mutta se kävi Herran edellä, myrskyssä Herra ei ollut. Myrskyn jälkeen tuli maanjäristys, mutta Herra ei ollut maanjäristyksessä. Maanjäristystä seurasi tulenlieska, mutta Herra ei ollut tulessakaan. Tulen jälkeen kuului hiljaista huminaa. Kun Elia kuuli sen, hän peitti kasvonsa viitallaan, meni ulos ja jäi seisomaan luolan suulle.

 

Rukoilemme:

Pyhä Jumala,
sinä annat raikkaan veden virrata
ja ylläpitää kaikkea elämää,
sinä lähetät tuulet uudistamaan maata.
Virvoita myös
meidän sisäistä ihmistämme.
Suo Pyhän Henkesi,
Jeesuksen lupaaman auttajan,
olla joka päivä luonamme,
niin että näemme huolenpitosi meistä
ja opimme ymmärtämään sinun tahtosi.
Abba, Isä.
Tapahtukoon näin
Poikasi Jeesuksen Kristuksen,
meidän Herramme tähden.

Aamen.

 

Virsi 454

1.
Liekkejä on monta,
valo on yksi,
hän on Jeesus Kristus.
Liekkejä on monta,
valo on yksi.
Hän yhdistää meidät.

2.
Oksia on paljon,
runko on yksi,
hän on Jeesus Kristus.
Oksia on paljon,
runko on yksi.
Hän yhdistää meidät.

3.
Lahjat ovat monet,
Henki on yksi,
hän on Henki Herran.
Lahjat ovat monet,
Henki on yksi.
Hän yhdistää meidät.

4.
Palvelijaa monta,
yksi on Herra,
Herra Jeesus Kristus.
Palvelijaa monta,
yksi on Herra.
Hän yhdistää meidät.

5.
Uskovia paljon,
ruumis on yksi,
yksi seurakunta.
Uskovia paljon,
ruumis on yksi.
Hän yhdistää meidät.

 

 

 

 

 

Helatorstai 21.5.2020

Kristuksen taivaaseen astumisen päivä

 

40 päivää Pääsiäisestä Jeesus nousee ylös taivaisiin. 40 on Raamatussa tärkeä symbolinen luku. Se on vedenpaisumuksen sateiden kesto, luvattuun maahan Egyptin orjuudesta vaelletut vuodet ja Jeesuksen paastoamat päivät erämaassa. Yhäkin pääsiäistä edeltävä paastonaikamme on 40 arkipäivää pitkä. 40 on myös luonnollisesti tärkeä luku; Jeesuskin kasvoi kaikkien ihmisten tapaan äitinsä kohdussa n. 40 viikkoa.  Tällä hetkellä ajankohtainen sana "karanteeni" tulee latinan kielen lukusanasta "quarranta" eli 40. Kulkutautien takia on ennenkin jouduttu eristäytymään ja pysymään tietty ajanjakso karanteenissa. Kevään edetessä vapaudumme pikkuhiljaa tiukimmista eristäytymisrajoituksista ja jumalanpalveluksiinkiin päästään kokoontumaan taas kesäkuun alusta lähtien. Sitä ennen juhlimme etänä vielä kahta suurta kirkollista juhlapyhää; Helatorstaita ja Helluntaita. Näiden pyhien sanoma meille on, että ylösnoussut  ja taivaaseen astunut Jeesus Kristus on kuitenkin kanssamme ja luonamme aina. Hän on meidän taivaallinen apumme ja esirukoilijamme. Hän on kaikkialla mihin me menemme, kaikissa tilanteissa joihin me joudumme. Karanteenissakaan Jeesus ei ole poissa. Kevään lempeät ja raikkaat tuulet, pulppuavat purot ja virkistävät sateet ja vihreyteensä puhkeavat silmut muistuttavat meitä tämän elämän pienistä suurista ihmeistä ja tulevan elämän salaisuudesta.

 

Rukoilemme: 

Herramme Jeesus Kristus,
sinä astuit ylös taivaaseen,
mutta olet myös luvannut
olla kanssamme joka päivä.
Auta meitä jättäytymään rakkautesi varaan
ja luottamaan siihen,
että sinä saatat päätökseen työsi meissä.
Tätä pyydämme sinun nimessäsi.

Aamen.

 

Päivän evankeliumi on Jeesuksen jäähyväisrukouksesta:

 

Joh. 17: 24-26

  ”Isä, minä tahdon, että ne, jotka olet minulle antanut, olisivat kanssani siellä missä minä olen. Siellä he näkevät minun kirkkauteni, jonka sinä olet antanut minulle, koska olet rakastanut minua jo ennen maailman luomista. Vanhurskas Isä, maailma ei ole sinua tuntenut, mutta minä tunnen, ja nämä, jotka ovat tässä, ovat tulleet tietämään, että sinä olet lähettänyt minut. Minä olen opettanut heidät tuntemaan sinun nimesi ja opetan yhä, jotta heissä pysyisi sama rakkaus, jota sinä olet minulle osoittanut, ja jotta minä näin pysyisin heissä.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pyhän Johanneksen kirkko avoinna huhti-toukokuussa 2020

Kirkkomme on avoinna arkisin ma-pe (käynti B-ovesta) klo 12-14, jolloin myös seurakunnan työntekijä päivystää kirkolla valmiina keskustelemaan kanssasi ja rukoilemaan puolestasi. Olet tervetullut myös muuten hiljentymään, istumaan tai kävelemään kirkkoon sekä sytyttämään rukouskynttiläsi. 

Poikkeuksellisinakin aikoina yhteinen rukous jatkuu 


Elämme tällä hetkellä poikkeuksellista aikaa koko maailmaa piinaavan ja elämänpiiriämme jo nyt muuttaneen korona-viruksen aiheuttaman pandemian vuoksi. Tämä on vaikuttanut myös siihen, kuinka voimme viettää jumalanpalveluksia. Pyhäpäivän jumalanpalveluksiin kokoonnumme nyt television, radion ja internetin virtuaalikirkko.fi -sivuston välityksellä. 

Piispojen ohjeen mukaan myös Männistön kirkossa toimitetaan rukoushetki joka sunnuntai, vaikka läsnä ovat vain kaksi pappia ja kanttori. Tämä on merkki siitä, että vaikka emme voi kokoontua fyysisesti yhteen, yhteinen rukouksemme ei lakkaa. "Missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään." Matt. 18: 20

Rukoilemme toinen toistemme ja koko maailman puolesta, myös seurakuntalaisten jättämien esirukouspyyntöjen puolesta. Rukoilemme kastettujen ja heidän perheidensä puolesta ja kiinnitämme kastepuun lehdet kirkon kastepuuhun. Pyydämme siunausta avioliittoon vihittäville. Sytytämme kynttilät tästä ajasta ikuisuuteen kutsutuille ja kannamme rukouksissamme niitä, jotka kantavat sydämessään kuoleman surua.

Voit jättää esirukouspyynnön tätä kautta: https://www.kuopionseurakunnat.fi/apua-ja-tukea/rukouspyynto1 ja seurakunnallamme on myös postilaatikko esirukouksille, kirkolla B-oven läheisyydessä, portaiden alla olevassa ovessa. Perjantaihin klo 14:ään mennessä jätetyt esirukouspyynnöt ehtivät mukaan lähimmän sunnuntain nauhoitettuun esirukoukseen, sen jälkeen jätetyt siirtyvät seuraavalle sunnuntaille. 

Kirkkoherra
Männistön seurakunta
Ampujanpolku 2
70460 Kuopio