Mitä tapahtuu kuoleman jälkeen?

Aloitetaan pääasiasta eli aivoista. 

Tietoisuus sijoittuu tavalla tai toisella aivoihin. Aivojen toiminta on ihmisen toimintaa. Ilman aivoja ei ole ihmistä. 

Jos aivot vahingoittuvat vakavasti, koko persoona muuttuu. Kun aivot tuhoutuvat, ei ole enää persoonaa ja tietoisuutta. (Aivo)kuolemassa ihminen lakkaa olemasta.

Voiko persoona siirtyä kuolemassa jonnekin muualle? Ei voi. Mieli kun ei ole mikään aineellinen kappale, joka voisi poistua aivoista johonkin toiseen ympäristöön.

Entä jos jokin ottaisi mielen vastaan kuoleman jälkeen? Jospa mieli on kuin tietokoneohjelma ja aivot kuin ohjelmaa pyörittävä tietokone. Saman ohjelman voi siirtää (tarkasti ottaen kopioida) toiselle koneelle, joten eikö mielikin voisi siirtyä aivoista jonnekin muualle toimimaan?

Voi ja ei voi. Ei voi, koska luonnossa ei ole mitään mekanismia, joka poimisi mielen kuolevan aivoista ja asentaisi sen toiselle alustalle.

Luonto ottaa kyllä vastaan ruumiin. Se haudataan ja luonto tekee sitten työnsä, mutta persoonalle luonto ei tarjoa samanlaista jatkopaikkaa, persoona kun ei ole aineellinen kappale.

Tähän asti sanottu on jokseenkin varmaa. Elämä ei voi jatkua kuoleman jälkeen. Luonto vain rakentuu näin.

Paitsi jos on olemassa enemmän kuin luonto, se mitä kutsumme yliluonnolliseksi. Lisäksi tuon yliluonnollisen on itsekin oltava tahtova ja toimiva voima, jolla on tiettyjä päämääriä.

Puhun tietenkin Jumalasta. Jos on olemassa Jumala, kuolemanjälkeinen elämä on mahdollista. Se tapahtuu näin: Jo nyt Jumala kannattelee koko persoonaamme samalla, kun se toimii aivojemme kautta. Kun kuolemassa aivot tuhoutuvat, kertaheitolla tai vähitellen, Jumala ottaa ihmisen vastaan. ”Jumalan käsi” on nyt aivojen kaltainen alusta, jonka varassa persoonamme toimii.

Miksi Jumala ottaisi kuolevan vastaan? En keksi muuta syytä kuin sen, että Jumala rakastaa ihmisiä ja haluaa heille hyvää.

Siksi ajattelen, että kuolemanjälkeisyys on mahdollista vain, jos on olemassa sellainen Jumala kuin kristinusko opettaa. Jolle jokainen ihminen on tärkeä. Niin tärkeä, että hän kulkee jokaisen mukana ja ottaa jokaisen syliinsä kuolemassa.

Mitä ihmiselle tapahtuu sen jälkeen, kun Jumala on ottanut hänet vastaan? Tila loppuu, en pysty vastaamaan. 

Lisää ”tietoa” löytyy kirjastani Kotona kristinuskossa.

-Kari Kuula, teologian tohtori