Uutisia Kuopion seurakunnista

Uutislistaukseen

Seurakuntayhtymä selvittää päästönsä 

Kuopion seurakuntayhtymä sai Kirkon ympäristödiplomin vuosi sitten. Nyt selvitetään toiminnan päästöjä ja hiilinielua.

Metsässä kaksi ihmistä kävelee pitkospuilla.

Rytkyn luontopolku. Kuva: Sini-Marja Kuusipalo

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymä sai ensimmäistä kertaa Kirkon ympäristödiplomin vuosi sitten 4.5.2023. Kuluneen vuoden aikana ympäristötyössä on kunnostauduttu monella saralla. 

Parhaillaan yhtymässä selvitetään toiminnan päästöjä ja hiilinielua. Päästöt selvitetään koko toiminnasta, mm. matkoista, elintarvikkeista, hankinnoista, kiinteistöistä, sähköstä ja lämmityksestä. Laskennan tekee Climate Analytics Finland Oy. Selvitys valmistuu syksyllä.  

Päästöselvityksen perusteella voidaan tulevina vuosina kehittää toimintaa yhä paremmin ympäristön huomioivaan suuntaan. Ensi vuonna yhtymässä päivitetään metsäsuunnitelma, jossa otetaan kantaa luontoarvoihin ja suojeluun. 

Ensimmäisen diplomivuoden aikana jätteiden lajittelu on edennyt eri toimipisteissä, ja työmatkaliikennettä on vähennetty. Kaukolämmön ja sähkön kulutusta on vähennetty noin 10 prosenttia muuna kuin kovien pakkasten aikana. Tarjoiluissa on lisätty kasvis- ja lähiruokaa sekä reilua kahvia ja teetä. 

Hautausmailla jatketaan maatuvan puutarhajätteen kierrätyksen kokeilua ja kastelua tarkentamalla on vähennetty vedenkulutusta. Hautausmaiden reuna-alueiden nurmea ei leikata jatkuvasti. Seurakunnat ovat kunnostautuneet myös luonnon monimuotoisuuden tukemisessa pihaniityin, linnunpöntöin ja hyönteishotellein.  

Ympäristöasiat nostetaan esiin kasvatuksessa ja eri ikäisten toiminnassa mm. lajittelun, luontoaiheiden ja kohtuullisen elämäntavan teemoina. Seurakunnat järjestävät yhä luontokirkkoja ja muita tilaisuuksia luonnossa. Seuraavat luontokirkot pidetään Seinävuoren rotkolaaksossa 5.5. ja Toisen kontin kodalla 9.5., tulevan kauden sato siunataan mm. toukosiunauksissa Vehmersalmen kirkossa 9.5. ja Muuruvedellä maatilamyymälän pihalla 16.5. Ensimmäinen hautausmaakävely järjestetään Nilsiässä sankarihautausmaalla 19.5.

Seurakunnille saa antaa palautetta ja ideoita, joilla toimintaa kehitettäisiin ekologisesti kestäväksi. 

Kuopion ev.lut. seurakuntien ympäristöohjelma ja ympäristötapahtumia

3.5.2024 10.47