Ympäristöasiat

Olemme saaneet Jumalalta lahjaksi ainutlaatuisen elinympäristön. Toimimme luomakunnan eheyden ja monimuotoisuuden suojelemiseksi ja kestävän elämäntavan puolesta. Suuret ympäristöhaasteet ovat edessämme suurempina kuin koskaan. Siksi teemme ympäristötyötä aktiivisesti juuri nyt.

Meillä on Kirkon ympäristödiplomi - elokuussa 2023 juhlitaan

Seurakuntayhtymällemme myönnettiin Kirkon ympäristödiplomi ensimmäisen kerran keväällä 2023. Juhlimme ympäristödiplomia Suomen luonnon päivän aikaan elokuussa 2023. 

Kirkon ympäristödiplomiLinkki avautuu uudessa välilehdessä on kirkon oma ympäristöjärjestelmä. Se on meille tukirakenne kirkon yhteisten ympäristötavoitteiden paikalliseen soveltamiseen. Ympäristödiplomi on voimassa viisi vuotta kerrallaan. Yhtymän ympäristötyöryhmän puheenjohtajana toimii Merja Vihanto. 

Ympäristöohjelma

Kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoite on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Me Kuopion ev.lut seurakuntayhtymässäkin haluamme liittyä tähän tavoitteeseen. Ympäristövalinnat läpäisevät kaiken toimintamme. 

Tutustu ympäristöohjelmaammeLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Otamme ympäristönäkökulmat huomioon hankinnoissamme. Lajittelemme ja vähennämme poltettavaa jätettä. Luovumme kiinteistöjen öljylämmityksestä vuoden 2026 loppuun mennessä.

Jokapäiväistä ympäristötyötämme ovat ruokahävikin vähentäminen. Kahviksi ja teeksi valitsemme Reilun kaupan tuotteet. Kannustamme kestäviin liikkumistapoihin. Kasvatustyössä vahvistamme rippileirien ympäristöteemoja. Lisäämme luontoalueidemme lintu- ja hyönteisystävällisyyttä.

Hoidamme metsiämme vastuullisesti. Selvitämme vapaaehtoisen suojelun kohteita metsäalueiltamme.

Voit osallistua ympäristöteemaisiin tapahtumiimme, kulkea luontopolkuja ja pysähtyä hiljaisuuden paikoillamme. Haudanhoitoon voit valita ympäristöystävällisen vaihtoehdon.

Syksystä 2022 alkaen osallistumme myös valtionhallinnon Astetta alemmas -säästökampanjaan mm. vähentämällä lämmitystä toimitiloissamme.

Kahden ihmisen kädet ojentautuneena toisiaan kohti, toisissa käsissä taimi.

Osallistu palautteella ja ideoilla

Jokaisessa seurakunnassamme ja yhtymän työaloilla on ympäristövastaavat, jotka yhdessä toimivat seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmässä. He seuraavat ympäristöohjelman toteutumista ja tekevät yhteistyötä kaupungin, järjestöjen ja muiden kumppanien kanssa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Voit jättää ympäristövastaaville ympäristöasioihin liittyviä ideoita ja palautetta joko ottamalla yhteyttä henkilökohtaisesti tai käyttämällä palautelomaketta.

Ympäristövastaavat

henkilöstöpäällikkö, yhtymän ympäristövastaava
PL 1064
70101 Kuopio
toimistonhoitaja, ympäristövastaava
Siunauskappelintie 3
70110 Kuopio
leirikeskushoitaja, lähiesimies, ympäristövastaava
Rytkynrannantie 16
70800 Kuopio
Vt. keskusrekisterinjohtaja, ympäristövastaava
Museokatu 4
70100 Kuopio
Nuorisotyönohjaaja, ympäristövastaava
Alavan seurakunta
Vesurikuja 4
70150 Kuopio
Nuorisotyönohjaaja, ympäristövastaava
Järvi-Kuopion seurakunta Kaavi Tuusniemi
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi
Rovastikuntapastori, ympäristövastaava
Männistön seurakunta
Ampujanpolku 2
70460 Kuopio
Kiinteistötyöntekijä, ympäristövastaava
Puijon seurakunta
Taivaanpankontie 3
70200 Kuopio
Seurakuntamestari, ympäristövastaava
Tuomiokirkkoseurakunta
040 484 8256 Kuopion tuomiokirkon sakasti
Museokatu 4
70100 Kuopio