Iso hautausmaa

Valkovuokkoja kevätauringossa Ison hautausmaan vanhalla puolella osastossa 20.

Siunauskappelintie 3, 70110 Kuopio

Hautausmaalla sijaitsevat myös huoltorakennus, hauta- ja puistotoimisto, krematorio sekä Pyhän Markuksen ja Pyhän Pietarin kappelit.

Hautausmaa sijaitsee Kuopion kaupungin keskustan välittömässä läheisyydessä. Se on perustettu vuonna 1867 ja sen pinta-ala on 15 hehtaaria.

Hautausmaan ensimmäisen asemakartan on laatinut lehtori J. Karlsson vuonna 1888, mutta vasta vuonna 1900 metsänvartija J. Tarsalan laatima kartta loi rungon koko nykyisen hautausmaan vanhalle osalle.

Puijonlaakson laajennusosan suunnitelman on laatinut puutarha-arkkitehti Katri Luostarinen vuonna 1961 ja viimeisen 0,8 hehtaarin alueen suunnitteluhortonomi Jarmo Väisänen vuonna 2000.

Perinteisten arkkuhautaosastojen lisäksi hautausmaalla on uurnahautaosastoja, sirottelualue sekä kaksi muistolehtoaluetta.

Kesäkuussa 2013 otettiin käyttöön kolme uutta uurnahauta-aluetta, joista kaksi on hautausmaan uudella puolella ja yksi vanhalla puolella.

Hautausmaan opaskartta

Erikoisalueet

Vuoden 1918 vapaussodassa kaatuneilla on oma hauta-alueensa muistomerkkeineen osastossa 140.

Lähellä vapaussodassa kaatuneiden hauta-aluetta on punaisten eli vakaumuksensa puolesta kaatuneiden hauta-alue.

Hautausmaan uudelle puolelle on varattu alue joukkotuhon uhrien hautaamista varten (osasto 2A).

Alkukesästä 2015 hautausmaan uudelle puolelle valmistui suunnitteluhortonomi Jarmo Väisäsen suunnittelema pergola-alue vesiaiheineen. Tällä kauniilla alueella hautausmaalla kävijöiden on mahdollista istahtaa ja levähtää hetki.


Muualle haudattujen muistopaikka

Hautausmaan vanhalla osalla (osasto 80) on taiteilija Väinö Lätin suunnittelema muualle haudattujen muistopaikka. Samalla osastolla on myös muistelupaikka lapsensa menettäneille ja lapsettomille.

 

 

Pysäköintialue on sekä Siunauskappelintiellä että Puijonkadulla linja-autoasemaa vastapäätä.

Sijainti kartalla

Pysäköinti Pysäköinti
wc wc