Iltamusiikki 24.6.2021

Kesän toisessa iltamusiikkissa kuullaan Toivo Kuulan pianoteoksia pianotaitelija Janne Oksasen tulkitsemana.

Kansalaissodan aikana väkivaltaisesti kuolleen Toivo Kuulan (1883–1918) pianomusiikki altistaa ihmisen itsetutkiskelulle, riipaisee syvältä, eikä jätä ketään kylmäksi. Se herättää meissä suuria tunteita ja kysymyksiä niin elämästä kuin kuolemasta.

Pianotaiteilija Janne Oksanen esittää konsertissaan Kuulan pianoteoksia, jotka löytyvät myös hänen debyyttialbumilta. Oksasen syksyllä 2019 julkaistu debyyttialbumi "Kuula: The Piano Works" on kerännyt lukuisia ylistäviä arvioita sekä mm. paikan Helsingin Sanomien ”Vuoden 2019 parhaat albumit” -listalla. Levyn julkaisun myötä hän on myös kiertänyt ympäri Suomea konsertoiden yli 40 kaupungissa. Nyt tämä suosittu konsertti saadaan kokea myös Kesän iltamusiikit -sarjassa Kuopion tuomiokirkossa.

Konsertti Kuopion tuomiokirkossa alkaa klo 20. Ohjelma 15 € (eläkeläiset, opiskelijat ja muut alennusryhmät 10 €).

Lähikuvassa Janne Oksanen.
Janne Oksanen

Janne Oksanen

Janne Oksanen (s. 1994) soitti ensimmäisen soolokonserttinsa 15-vuotiaana, jonka jälkeen hän on esiintynyt laajasti kotimaan lisäksi monissa Euroopan maissa ja Yhdysvalloissa. Keväällä 2018 hän esitti Toivo Kuulan koko pianotuotannon loppuunmyydyssä Musiikkitalon Camerata-salissa Helsingissä. Yle Radio 1 äänitti konsertin. Konsertin suuren menestyksen ansiosta levytys toteutui vuotta myöhemmin. Syksyllä 2019 Alba Records julkaisi Oksasen debyyttialbumin Kuula: The Piano Works. Julkaisua seurasi yli 30 kaupungin konserttikiertue.

Oksanen debytoi vuonna 2021 Radion Sinfoniaorkesterin kamarimuusikkona ja Oulu Sinfonian solistina ja on aiemmin esiintynyt mm. Academy Winds -orkesterin, Vantaan Nuorten Sinfoniaorkesterin ja Tapiolan Nuorten Sinfonikkojen solistina. Hänet on palkittu useissa kansallisissa ja kansainvälisissä kilpailuissa, mm. Helmi Vesa 2019, Nordic Piano Competition 2017 (Paras Bach-tulkinta), Leevi Madetoja 2012 ja Citta di Ghioggia 2009. 

Oksanen on myös monipuolinen pedagogi. Yhdysvalloissa tunnettu ergonominen pianonsoiton lähestymistapa Taubman Approach paransi hänen pitkäaikaiset rasitusvammansa alkuvuodesta 2017 ja hän on sittemmin syventynyt tämän lähestymistavan opiskeluun ja opettamiseen. Hän kirjoitti aiheesta kirjallisen maisterityönsä Taubman Approach – pianistin parantava voima, joka huomioitiin mm. Rondo-lehdessä. Toukokuussa 2018 hän vieraili Lapin musiikkiopistossa mestarikurssiopettajana ja luennoitsijana.

Oksanen valmistui Musiikin maisteriksi jouluna 2020 Sibelius-Akatemiasta, jossa hän opiskeli Risto-Matti Marinin johdolla. Pianonsoiton lisäksi hän on opiskellut myös orkesterinjohtoa ja sävellystä. Keväällä 2020 hän perusti laulaja Ronnie Karlssonin kanssa yhtyeen Soul of Light, joka on julkaissut jo kolme sinkkua. Oksasen taiteellista toimintaa ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto, Jenny ja Antti Wihurin rahasto, Paulon Säätiö, Martin Wegelius -säätiö, SibeliusAkatemian tukisäätiö, Musiikin edistämissäätiö ja Kansan Sivistysrahasto.

Lue lisää Janne Oksasen verkkosivuiltaLinkki avautuu uudessa välilehdessäYoutube-kanavaltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä ja Facebook-sivultaLinkki avautuu uudessa välilehdessä