Kaavin alueseurakunta

Tervetuloa tutustumaan Kaavin alueseurakunnan sivuille ja tervetuloa yhteiseen toimintaan! Kaavin kirkossa pidetään jumalanpalvelus pyhäpäivisin klo 13 syyskuun loppuun saakka. Lokakuun 2023 alusta jumalanpalvelusaika on jatkossa klo 10. Tervetuloa kirkkoon!

Ovi auki Jumalan luo - seurakuntamme strategia vuosille 2023–2026Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Tiedotus- ja keskustelutilaisuus Kaavin kirkon tilanteesta

Kaikille avoin tiedotus- ja keskustelutilaisuus pidetään torstaina 28.9. klo 18 Kaavin kirkossa. Mukana ovat seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Petri Rautio, tekninen isännöitsijä Sami Purovesi, hallintojohtaja Mika Pulkkinen, kirkkoherra Juha Hagman sekä seurakunnan muita työntekijöitä. Tilaisuuden aluksi kahvitarjoilu kirkon eteisaulassa. Tule kuulemaan ajankohtaiset kuulumiset ja keskustelemaan kirkkorakennuksen tulevaisuuden näkymistä Kaavilla! Tervetuloa!

Messut Nilsiän kirkosta suoratoistona Youtube-kanavalla 

Järvi-Kuopion seurakunnan Youtube-kanavaLinkki avautuu uudessa välilehdessä - tästä linkistä pääset seuraamaan Nilsiästä suoratoistettavaa oman seurakunnan jumalanpalvelusta aina silloin, kun jumalanpalvelus pidetään kirkossa. Kanavalta voit seurata myös muita ajankohtaisia juttuja, musiikkia ja hartauksia.      

Voit seurata myös Kuopion tuomiokirkosta lähetettäviä jumalanpalveluksia Virtuaalikirkko.fi -sivulla.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kerro meille kokemuksistasi

Kaavin alueseurakunta haluaa kysellä seurakuntalaisilta, millaisia kokemuksia tai kohtaamisia heillä on ollut ajansaatossa seurakunnan erilaisissa tilaisuuksissa tai toiminnoissa. Meitä kiinnostaa erilaiset paikat, kuten kodit, yleiset tilat, metsät, rakennukset, pellot, näytelmät, runot, kotiseurat, vihkimiset, kasteet jne, joissa seurakunta on ollut osallisena. Meitä kiinnostaa todella kaikki tapahtumat, tai paikat koko oman alueseurakuntamme alueella, joilla voisi olla yleistä mielenkiintoa. Onko ollut kommelluksia, tai superonnistumisia. Meitä kiinnostaa Kaavin seurakunnassa toimineet erilaiset persoonat koko alueseurakunnan alueella kuten entiset papit, Palho, Evijärvi, Väätäinen jne, viranhaltijat esim kanttori Ilves, tai luottamushenkilöt, tai muutkin ihmiset, jotka liittyvät tavalla tai toisella seurakuntamme toimintaan. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, jotta saamme kerättyä seurakunnastamme mielenkiintoista historiaa ja sitä kautta hakea seurakuntaamme uudenlaista toimintaa.

Jos kiinnostuit ja sinulla on mielenkiintoista sanottavaa, vaikka kuinka pientä kiinnostavaa, niin vastaa suoraan minulle sähköpostilla: untoh.karkkainen@pp.inet.fi. Marjaanan sähköposti on marjaana.makinen@evl.fi, jos haluatte lähettää ideoitanne hänelle. Yritän koostaa vastauksistanne jotain uutta mielenkiintoista, jota voidaan käyttää seurakuntamme toiminnan kehittämisessä. Yhtenä esimerkkinä ”hiljaisuuden polku”.

Kaavin kirkkoasian nykytilanne

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän yhteinen kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan 25.10.2022 seurakuntayhtymän kiinteistöstrategian vuosille 2022–2032. Seurakuntayhtymän Kaavilla omistamien kiinteistöjen suhteen kiinteistöstrategiassa on otettu huomioon 2.12.2021 valmistunut Kaavin kirkon ja seurakuntatalon peruskorjaus- ja uudisrakentamisvaihtoehtojen tarve- ja hankeselvitys, joka sisältää vaihtoehtoisten toteutusratkaisujen vertaamisen.

Lähtökohtana tarve- ja hankeselvitykselle oli joko 1) kokonaan uusien kirkko- ja seurakuntatilojen rakentaminen, tavoitteena moderni monitoimikirkko, 2) nykyisen seurakuntatalon peruskorjaaminen kirkko- ja seurakuntatilakäyttöön tai 3) nykyisen kirkon peruskorjaus ja mahdollinen muutos monitoimikirkoksi.

Tarve- ja hankeselvityksen laati työryhmä, johon kuuluivat seurakuntayhtymästä kiinteistöpäällikkö ja puistopäällikkö, Järvi-Kuopion seurakunnan kirkkoherra, Kaavin alueseurakunnan työntekijät, seurakuntaneuvoston ja Kaavin alueseurakunnan vastuuryhmän edustajat sekä asiantuntijat Sweco Oy:stä. Työryhmän käytettävissä oli FCG:n tekemät Kaavin kirkon kosteus- ja sisäilmatekninen kuntotutkimus sekä asbesti- ja haitta-ainekartoitus.

Tarve- ja hanketyöryhmä esitti kolmesta esillä olleesta vaihtoehdosta uuden monitoimikirkon rakentamista Kaaville. Työryhmän mukaan uusi monitoimikirkko palvelisi parhaiten Kaavin alueseurakunnan tulevien vuosikymmenien tarpeita ja tavoitteita. Keskittämällä toiminnat uudisrakennukseen ja luopumalla seurakuntatalosta sekä nykyisestä kirkosta saavutetaan myös merkittävää ylläpidollista säästöä tulevien vuosien aikana.

Uudisrakennusvaihtoehtoon liittyisi huomattavasti vähemmän tulevaisuuden riskejä kuin nykyisen kirkon peruskorjaukseen ja muuttamiseen monitoimikirkoksi. Nykyisessä kirkossa on tutkimuksin havaittu merkittäviä sisäilmaan vaikuttavia ongelmia, joista osa voidaan poistaa laajamittaisella peruskorjauksella, mutta osa joudutaan jättämään rakenteisiin ja kapseloimaan. Näitä ongelmia on kirkon katossa, pohjassa ja seinissä.

Tarve- ja hankeselvityksessä nykyisen kirkon peruskorjauksen ja monitoimikirkoksi muuttamisen kustannuksiksi arvioitiin noin 4,5 miljoona euroa. Nykyisessä seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiassa uuden kirkon kustannuksiksi on arvioitu 2,8 miljoonaa euroa.

Päätöstä Kaavin kirkosta ei ole vielä tehty. Seurakuntayhtymän kiinteistöstrategiassa nykyinen Kaavin kirkko ja seurakuntatalo on luokiteltu luovutettavien kiinteistöjen joukkoon. Kiinteistöstrategian mukaan: ”Tilanteessa, jossa kiinteistöstä aiotaan luopua, on riittävät edellytykset ja puitteet tiloissa toteutetun seurakuntatoiminnan jatkumiselle varmistettava. Tämän jälkeen selvitetään mahdollisuus kehittää kiinteistöä muuhun tuottavaan käyttöön. Ennen luopumiseen liittyvää päätöksentekoa kohteesta teetetään arvio, jonka perusteella esitetään luopumistapa, vuokraus, myynti tai purkaminen.” Nämä arvioit Kaavin kirkosta tullaan tekemään ennen lopullista päätöksentekoa. Arvioinnin toimeenpanijana on seurakuntayhtymän yhteinen kirkkoneuvosto. Päätöstä kirkosta ei tulla tekemään Järvi-Kuopion seurakunnassa, vaan päätöksen tekevät aikanaan tarvittavien lisäselvitysten jälkeen Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän yhteiseen kirkkovaltuustoon kaikista kuudesta yhtymän seurakunnasta vaaleilla valitut luottamushenkilöt.

On ymmärrettävää, että Kaavin kirkkoasia herättää keskustelua ja tunteita. Tämä keskustelu kertoo kirkon tärkeydestä paikkakunnalle. Seurakunnan tavoitteena on koko ajan ollut varmistaa, että Kaavilla voisi olla kirkko tulevaisuudessakin. Tätä viestiä on koko ajan pyritty välittämään seurakunnasta kiinteistöt omistavan seurakuntayhtymän suuntaan.

Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän kiinteistöstrategia 2022–2032Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Juha Hagman
kirkkoherra
Järvi-Kuopion seurakunta

Ota yhteyttä

Seurakuntapastori
Järvi-Kuopion seurakunta Kaavi Tuusniemi
Kirkkorannantie 1
73600 Kaavi

Alueena: Kaavi, Tuusniemi Erityisvastuu: diakoniapappi

II Kappalainen, hallintopappi, pappien lähiesimies
Järvi-Kuopion seurakunta Kaavi Tuusniemi
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi

Alueena: Tuusniemi, Kaavi Erityisvastuut: hallintopappi ja lähiesimies sekä vapaaehtoistyö Järvi-Kuopion seurakunnassa

Ota yhteyttä

Toimistosihteeri
Järvi-Kuopion seurakunta
Hallinto- ja talouspalvelut
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi

avoinna puhelimitse ja sähköpostitse

Kynttilät palamassa

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Kaavin kirkko

Kaavin seurakuntatalo