Armahtamisen vaikeus ja anteeksiantamisen mahdollisuus

Armahtaminen ja anteeksianto on elämässämme aivan keskeinen  asia. Jopa niin keskeinen, että sitä on joskus vaikea toteuttaa. Meidän kohdalla ehkä voi olla niin, että emme aina anteeksipyytämistä ja anteeksiantamista edes muista. Ehkä pyydämme anteeksi, mutta emme saa selkeää anteeksiantoa lähimmäiseltä, jolta sitä odotamme.  Armahtaminen ja anteeksianto voidaan sivuuttaa vaikenemisella tai toteamuksella  ”mitäpä tuosta”. Vapauttavaa on, kun saamme kuulla sanat ”Sinä saat anteeksi”. Meidän ihmisten voi olla myös vaikea pyytää anteeksi, vaikka sisimmässämme koemme, että nyt olisi anteeksipyytämisen paikka. Armahtaminen ja anteeksipyytäminen ja -antaminen voidaan siis ohittaa tai turhentaa.


”Olkaa valmiit armahtamaan, niin kuin teidän Isännekin armahtaa. Älkää tuomitko, niin ei teitäkään tuomita.  Älkää julistako ketään syylliseksi, niin ei teitäkään julisteta syyllisiksi. Päästäkää vapaaksi, niin teidätkin vapautetaan.” Lk. 6:36,37.  Vapahtajamme selkeä, hyvä kehotus , miten meidän kaikkien tulisi menetellä elämämme niissä tilanteissa, jolloin olemme erehtyneet. Emme  tietenkään ole täydellisiä ja erehdyksiä tulee elämässä. 
Armollisuutta me kaikki tarvitsemme. Rakkaus lähimmäisiämme ja kaikkia ihmisiä kohtaa sekä anteeksiantamus ovat tärkeitä. On lohdullista ja elämää kantavaa, kun armahdamme ja annamme anteeksi. Ja myös pyydämme anteeksi lähimmäisemmältä, jota kohtaan me olemme jollain lailla rikkoneet, silloin elämän taakat ja syyllisyys poistuvat omastatunnosta.


Siellä, missä anteeksiantamus, myötätunto, toisten huomioiminen ja rakkaus vallitsevat ja kasvavat, siellä myös saamme voimia ja parannumme. Elämänmatka näyttää uudelta ja  uudet elämänvoimat ovat sisimmässämme. On lohdullista  uskoa kaikkien kohdalla anteeksiannon ja armahtamisen mahdollisuuteen. Vapahtajamme Jeesus Kristus on antanut meille kaiken anteeksi ristinkuolemallaan, kärsimisellään ja ylösnousemisellaan Jh. 3:16. 
Lohdullista  kuitenkin on,  että mikäli emme saa anteeksiannon sanaa siltä lähimmäiseltä, jota vastaan olemme kenties jollain tavalla rikkoneet, anteeksiantaminen jää  Vapahtajamme sovitustyön varaan. Kun olemme tehneet kaikkemme ja pyytäneet anteeksi , voimme jättää asian Kristukselle. Silloin olemme tehneet niin itseämme kuin lähimmäistämme kohtaan, kuten  Vapahtajamme on  tarkoittanut ja saamme hyvän omantunnon. 

Armahtamisen toivossa,  Siunausta syksyyn ! 

Veli Mäntynen
 

 

Tallenteita seurakuntamme omista sunnuntaikirkoista voit katsoa Kallaveden seurakunnan Youtube-kanavaltaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Voit seurata seurakuntiemme tiedotteita seurakuntayhtymän uutissivulta. Myös työntekijöidemme yhteystiedot Linkki avautuu uudessa välilehdessäsaat verkosta.

Kallaveden seurakunnan diakoniatyöntekijöiden yhteystiedotLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Haluatko olla mukana seurakunnan toiminnassa?Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kallaveden kirkon vahtimestarit puh. 040 4848 336

Kallaveden seurakunnan toimisto
Rauhalahdentie 21, 70780 Kuopio

Toimisto avoinna tiistaisin ja keskiviikkoisin klo 9-15. Maanantaisin, torstaisin ja perjantaisin asiointi vain puhelimitse  040 4848 327 tai sähköpostilla: eija.rasanen@evl.fi.

Kallaveden seurakunnan pappeja ja tiloja voi varata esimerkiksi kirkollisia toimituksia ja perhejuhlia tai muuta toimintaa varten seurakunnan toimistosta puh. 040-4848 327.

Hautauksiin liittyvät asiat hoidetaan hauta- ja puistotoimistostaLinkki avautuu uudessa välilehdessä, Siunauskappelintie 3, p. 040 4848 512. Avoinna arkisin klo 9-15.

Virkatodistukset ja sukuselvitykset  voi tilata Kuopion ev.lut. seurakuntien keskusrekisteristä, Suokatu 22 B, 2. krs . p. 040 4848 225 tai nettilomakkeella.Linkki avautuu uudessa välilehdessä Avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00.

 

Henkilötietojen käsittely Kallaveden seurakunnassa
Kallaveden  seurakunta tallentaa henkilöistä tarpeellisia tietoja seurakunnan henkilörekistereihin. Henkilörekisterien tietoja käytetään henkilön oikeuksien ja velvollisuuksien täyttämiseksi. Henkilötiedot ovat luottamuksellisia, eikä niitä voida luovuttaa ulkopuolisille, ellei siihen ole laissa määriteltyjä perusteita tai henkilön omaa suostumusta.

Viikoittaisesta toiminnasta ja tapahtumista löytyy tietoa Tapahtumat -palkista tai Kirkko ja Koti-lehdestä.

Kallaveden seurakunta aloittaa uutiskirjeiden lähettämisen sähköpostiinLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kallaveden seurakunta aloittaa lähettämään uutiskirjeitä sähköpostiin, jossa kerrotaan ajankohtaisita asioista seurakunnassamme. Voit tilata uutiskirjeen ilmoittamalla sähköpostiosoitteesi viestintäsihteeri marita.jaatinen@evl.fi tai soittamalla p. 040 484 8352

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Kallaveden seurakunta
Rauhalahdentie 21
70780 Kuopio

Ota yhteyttä

Toimistosihteeri
Kallaveden seurakunta
Rauhalahdentie 21
70780 Kuopio
Kaksi Aniilinpunaista gerberaa kirjan päällä, jonka ympärillä on pitsinauha.
Kuva Pixabay