SALATTU JUMALA

Kesän alussa helluntain jälkeisenä sunnuntaina vietämme Pyhän Kolminaisuuden päivää. Pyhäpäivän aiheen mukaisesti tunnustamme, että emme voi täysin käsittää Jumalan olemusta, sillä Hän on meille suurelta osin salattu. Apostolinen uskontunnustus laadittiin kirkkoisien toimesta ja vuonna 325 se otettiin yleisesti käyttöön tunnustuksena siitä, mitä voimme Jumalasta Raamatun perusteella tietää sekä rajaamaan pois silloisia vääriä tulkintoja.

Uskontunnustuksen keskeisenä teemana on varmuus siitä, että Jumalalla on koko maailma hallussaan ajan alusta sen loppuun. Lausuessamme uskontunnustuksemme tunnustamme sen, että Jumala on yksi ja Hänet voi Raamatusta löytää kolmena persoonana. Jumala on Luojana kaiken elämän lähtökohta. Poikana Hän on tullut maailmaan osoittamaan äärimmäistä rakkauttaan kuolemalla puolestamme ja voittamalla kuoleman. Pyhänä Henkenä Jumala on läsnä ja vaikuttaa seurakunnassa eli meissä sen jäsenissä. Yksi Jumala. Isä ja Poika ja Pyhä Henki oli ja on nyt ja on oleva aina elämän ylläpitäjä ja edellytys kaikelle. Sekin on näin kesän alussa hyvä hahmottaa.

Vaikka Jumala on salattu, minä uskon Häneen ja luotan, että Pyhä Henki on ohjannut kirkkoisiä laatimaan uskontunnustuksen, johon voin täydellä varmuudella tulla osalliseksi kaikkien kristittyjen kanssa.

Kesä tuo Jumalan suuruuden esille luonnossa sen ihanuudessa. Jumala ei ole kokonaan salattu, kun katsoo Hänen luomistyötään. Meillä on vastuu ympäristöstämme, toisistamme. Yhteisöllinen vastuu toteutuu ensin kotona, suvussa, ystäväpiirissä, kuntalaisena ja kansalaisena valtiossa. Erityinen vastuu Jumalan luomistyöstä ja sen lahjojen jakamisesta toteutuu kirkon ja seurakunnan jäsenyyden vastuunjakamisen kautta. Seurakuntalaisina elämme keskenämme kannustaen ja armollisesti sopua rakentaen Jumalan tahdon mukaisesti.

Luonnon ollessa valoisimmillaan vietämme juhannusta Johannes Kastajan päivää. Jeesuksen tien raivaajan syntymäpäivää. Tienraivaajiksi kutsutaan työhön ja Kristuksen ilosanoman toteutukseen meitä kaikkia. Juhannus on myös Suomen lipun päivä. Ajassamme on ajatuksia ja liikkeitä, jotka ovat valmiita ”liiallisen kristillisyyden” nimissä poistamaan kaiken sen julkisesta näkyvyydestä, joka liittyy kirkkoon ja sen asiaan Jeesuksesta.

Tuleeko sekin hetki, jolloin vaaditaan siniristilippumme ristin poistamista maamme symbolista liian kristillisenä merkkinä? En usko, että sellaiseen koskaan suostutaan ja juuri siksi, että maamme ja sen henkinen ja hengellinen perusta on puolustamisen arvoinen.

Kaikkea tätä juhlimme kesän jumalanpalveluksissa ja erityisesti useissa konfirmaatioissa. Elämän juhlat seurakunnassa sisältävät koko elämänkaaren. Kirkko on olemassa, että jaamme iloa ja lohdutamme surua Jumalan rakkaudessa toistamme välittäen.

 

Siunattua kesää vapaassa, itsenäisessä ihanassa suvessamme siniristilippumme liehuessa maamme symbolina kristitystä kansasta!

 

Matti Pentikäinen
Kirkkoherra
Kallaveden seurakunta
 

 

Klikkaa kuvasta ja osallistu Kallaveden seurakunnan Yhteisvastuukeräykseen

 

Kallaveden seurakunnan toimisto
Rauhalahdentie 21, 70780 Kuopio
Avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00 p. 040 4848 327

Kallaveden seurakunnan pappeja ja tiloja voi varata esimerkiksi kirkollisia toimituksia ja perhejuhlia tai muuta toimintaa varten seurakunnan toimistosta.

Hautauksiin liittyvät asiat hoidetaan hauta- ja puistotoimistosta, Siunauskappelintie 3, p. 040 4848 512. Puhelinpalveluaika klo 9-15

Virkatodistukset ja sukuselvitykset  voi tilata Kuopion ev.lut. seurakuntien keskusrekisteristä, Suokatu 22 B, 2. krs . p. 040 4848 225 tai nettilomakkeella. Avoinna arkisin klo 9.00 - 15.00.

Viikoittaisesta toiminnasta ja tapahtumista löytyy tietoa Tapahtumat -palkista tai Kirkko ja Koti-lehdestä.