"Paimentyttö ja prinsessa - teoksia naissäveltäjiltä" -konsertti

pe 24.5. kello 14.00

Alavan kirkko

Anna Maria McElwain, klavikordi. Naissäveltäjien teoksia barokista nykypäivään. Vapaa pääsy. Nordic Historical Keyboard Festivalin konsertti. Ohjelmassa Marianna Martinez, Maria Teresa d'Agnesi, Anna Bon, Elisabet Jacquet de la Guerre, Alissa Duryee ja Sophia Westenholz.

Klavikordifestivaalilla mustavalotaidetta, metsäkuvia ja meditatiivista tanssia

The Nordic Historical Keyboard Festival järjestetään tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Tämä kansainvälisestikin katsoen ainutlaatuinen tapahtuma kokoaa klavikordin ammattilaisia ja rakastajia eri puolilta maailmaa Kuopioon 21.-29.5.2018.

Tänä vuonna esityksiä on 21 ja esiintyjiä perinteisesti eri puolilta maailmaa. Heistä mainittakoon saksalainen Jan Weinhold, Dóra Pétery unkarista sekä tanskalainen Mads Damlund. Kaukaisimmat esiintyjät saapuvat Kuopioon Australiasta ja Taiwanilta.

Klavikordiin painottuva tapahtuma hellii erityisesti hiljaisen musiikin ystävien korvia, sillä tämä maailman hiljaisin soitin on mukana festivaalilla tavalla tai toisella lähes kaikissa konserteissa niin soolosoittimena, kahden klavikordin duona sekä yhdessä unkarilaisen barokkiviulistin, Monika Tóthin, kanssa. Klavikordi-kitara duossa esiintyvät Päivi Vesalainen ja Janne Malinen. Festivaalin taiteellinen johtaja Anna Maria McElwain tuo tapahtumaan lisämaustetta poikkitaiteellisin esityksin. Koska klavikordia ei ole maailman hiljaisimpana soittimena helppoa yhdistää muihin soittimiin, tähän ongelmaan tuo oivan ratkaisun yhteistyö muiden taidelajien kanssa. Tämän vuoden uutuutena on klavikordin ja Wolfgang Amadeus Mozartin musiikin yhdistäminen mustavaloteatteriin kaikenikäisille tarkoitetussa seikkailussa Amadeuksen höyhenet. Toisessa esityksessä klavikordi yhdistyy Tiina Sara-ahon meditatiiviseen tanssiin ja soitinta kuullaan myös metsä-aiheisessa konsertissa luontokuviin yhdistettynä.

Festivaalilla on haluttu heti alusta lähtien rakentaa silta historiallisten soittimien ja nykypäivän välille, ja kantaesityksiä on ehditty soittaa jo parikymmentä. Lisäksi vuosi sitten festivaalin yhteydessä järjestettiin kansainvälinen klavikordisävellyskilpailu. Tänä vuonna kuullaan kilpailun voittajaksi selvinneen italiaisen Gabriele Toian egyptiläisen prinsessan innoittama teos, Tamutmutef, jonka säveltäjä itse saapuu Kuopioon esittämään. Luvassa on myös kilpailun toisen palkinnon voittaneen yhdysvaltalaisranskalaisen Alissa Duryeen Forager's Journal. Naissäveltäjiä kuullaan tänä vuonna enemmänkin, koska ohjelmassa on kokonainen naissäveltäjille omistettu konsertti.

McElwain on sitä mieltä, että klavikordista voi haltioitua kuka tahansa, ja siksi haluaa rohkaista myös sellaisia kuopiolaisia, jotka eivät välttämättä lukeudu klassisen musiikin ystäviin, kokeilemaan ennakkoluulottomasti festivaalin konsertteja. Koska kaikkiin konsertteihin taidemuseon ja korttelimuseon konsertteja lukuunottamatta on vapaa pääsy, toivoo hän kynnyksen osallistumiseen pysyvän matalana.

Festivaalin ohjelma on kokonaisuudessaan sivulla www.nordicclavichord.org.
Ev. lut. seurakuntien tiloissa pidettävät konsertit:

 • 21.5. klo 14.00 Tuomiokirkon kappeli
  "Soljuvia säveliä veden äärellä"
  Eija Virtanen, klavikordi
 •  21.5. klo 18.00 Tuomiokirkon kappeli
  "Mestarin siveltimestä"
  Gabriele Toia, klavikordi
 •  23.5. klo 14.00 Tuomiokirkon kappeli
  "Keksintöjen jättiläiset - Bach ja Mozart"
  Albert Mühlböck, klavikordi
 •  23.5. klo 18.30 Pyhän Pietarin kappeli (Kuopion isolla hautausmaalla, konserttia edeltää klo 17 alkava hautausmaan opastettu kasvikierros)
  "Pieni merenneito - kävelyllä 1700-luvun Kööpenhaminassa"
  Mads Damlund, klavikordi
 •  24.5. klo 14.00 Alavan kirkko
  "Paimentyttö ja prinsessa - teoksia naissäveltäjiltä"
  Anna Maria McElwain, klavikordi
 •  26.5. klo 13.00 Keskusseurakuntatalo
  "Soli Deo Gloria - pyhyyden poluilla"
  Tiina Sara-aho, meditatiivinen tanssi, Anna Maria McElwain, klavikordi
 • 27.5. klo 18.00 Vanha pappila
  "Kujeileva kukko ja tanssivat tiput"
  Heli Kantola, klavikordi
 • 27.5. klo 20.00 Pyhän Johanneksen kirkko
  "Sävelten saatossa - barokkia Saksasta"
  Dóra Pétery, barokkiurut


Järjestäjä

Alavan seurakunta

Katso myös

to 27.6. klo 19.00

Nilsiän kirkko

Körttivirsiaiheinen konsertti

Körttivirsiä raikkain sovituksin.
to 27.6. klo 20.00

Kuopion Tuomiokirkko

"Bachista jazziin" - Anu Pulkkinen, urut

Kesän iltamusiikit -sarjan avauskonsertissa Pulkkisen soittaa Bachin Passacaglian, Liselotte Kunkelin jazzsovituksia koraalimelodioista sekä impressionistista ranskalaista Louis Viernen musiikkia.