Reformaation merkkivuoden tapahtumia

Reformaation merkkivuoden pääjuhla

Tiistaina 31.10. kello 17 Kuopion tuomiokirkossa.

Tilaisuudessa puhuvat Kelan pääjohtaja Elli Aaltonen, ministeri Sanni Grahn-Laasonen ja piispa Jari Jolkkonen. Musiikista vastaa urkuri Anu Pulkkinen, kanttori Leila Savolainen ja seurakuntayhtymän lapsikuorot sekä solistivieraina baritonit Esa Ruuttunen ja Jorma Hynninen

Johannes Kastaja -oratorioJohannes Kastaja -oratorion solistit. Kuva Olga Poppius.

Säveltäjä Heikki Sarmannon ja yhdysvaltalaisen kirjailijan Kim Richin yhteistyön uusin tulos, John the Baptist Oratorio on nykyaikaan sijoitettu kaksinäytöksinen musiikkidraama. Se on rosoinen kertomus aikansa edelläkulkijasta Johannes Kastajasta, tehtävästä, totuudesta, vallasta, anteeksiannosta ja elämän tarkoituksesta. 

Teos on sävelletty kuorolle, orkesterille ja yhdeksälle solistille. Solisteina ovat muun muassa Saija-Reetta Kotirinta ja Jarmo MäkinenJussi Mattilan valmentamaa Kuopion nuorisokuoroa ja säveltäjän kokoamaa 11-henkistä orkesteria johtaa kapellimestari Rauno Tikkanen. Teoksen ohjaa Veera Airas ja puvustuksesta vastaa Elli Jalvas.

Kuopion tuomiokirkossa on kaksi esitystä marraskuussa: 18.11. ja 19.11.2017.

Tutustu aiheeseen tarkemmin Johannes Kastaja -oratorion sivuilla.

Appuun Agricola - Uskonpuhdistus Savossa

Osana reformaation juhlavuotta Kallaveden seurakunnassa on "Appuun Agricola
- Uskonpuhdistus Savossa."  Musikkkinäytelmän aiheena on kuvitteellinen tilanne, jossa Mikael Agricola saapuu Kuopioon ja suuttuu siihen, miten huonosti savolaiset osaavat esim. Isä Meidän -rukouksen, kirkossa käyttäytymisen ja ylipäätään hengellisyyteen liittyviä asioita. Tavoitteena on uskoa vahvistava, huumorilla höystetty musikaali uskonpuhdistuksen ajoista kohti kirkon tulevaisuutta. Ensi-ilta on Kallaveden kirkolla 1.10. klo 18.

Esityksiin ja Agricola-seminaariin on vapaa pääsy.

Musiikkinäytelmän esitysajat 
su 1.10 klo 16 Kallaveden kirkko (ensi-ilta)

pe 6.10 klo 18 Maaningan kirkko
pe 27.10 klo 18 Syvänniemen kirkko
su 5.11 klo 15 ja klo 18 Kallaveden kirkko

Agricola-seminaari

su 5.11 klo 13 Kallaveden kirkko. Seminaarissa luennoi Turun yliopiston suomen kielen professori emerita, FT Kaisa Häkkinen. Luennon aiheena on Mikael Agricola ja Suomen kansa.

Nilsiän Herättäjäjuhlat

Herättäjäjuhlat ovat osa reformaation juhlavuotta. Juhlien slogan on ”Uudistat armollasi". Nilsiän herättäjäjuhlilla julkaistaan myös uudistetut Siionin virret. Tarkemmat tiedot Herättäjä-juhlien sivuilla.

Rakkauden ateria -kirkko-ooppera

Luterilaisen Kulttuurin Säätiö toteuttaa yhteistyössä Suomalaisen Kamarioopperan kanssa Rakkauden ateria -kirkko-oopperan vuonna 2017. Teos juhlistaa reformaation eli uskonpuhdistuksen merkkivuotta sekä Suomen itsenäisyyden juhlavuotta 2017. Teoksen taiteellisena johtajana ja kertojana toimii professori Jorma Hynninen.  
Kirkko-ooppera on kuopiolainen hanke ja samalla laaja-alaisen yhteistyön tulos. Se edustaa opiskelijoiden ja nuorten taiteilijoiden kuopiolaista, maakunnallista ja valtakunnallista osaamista. Rakkauden ateria -kirkko-oopperan ensiesitys oli Kuopion tuomiokirkossa 10.4.2017. Seuraava esitys on Herättäjäjuhlien yhteydessä 7.7.2017 klo 19 Kuopion tuomiokirkossa.

Iltamusiikit Tuomiokirkossa

Kesän 2017 iltamusiikit Kuopion tuomiokirkossa juhlistavat 100-vuotiasta Suomia sekä reformaation 500 merkkivuotta. Iltamusiikit Tuomiokirkossa alkavat juhannuksen jälkeen ja jatkuvat torstaisin klo 20 elokuun loppuun saakka. Luvassa on musiikillista juhlaa, tarjolla on musiikkia Bachista nykymusiikkiin. Lue tarkemmat kuvaukset ja aikataulut täältä.