Juhlanäytelmä Kivi Kiveltä

Ohjaus Johanna Sorjonen | Kantaesitys Tuomiokirkossa 7.4.2016 klo 19 kirkon vihkimisen muistojuhlan yhteydessä | Näytökset la 9.4. klo 14, la 23.4. klo 19, to 28.4. klo 19, la 7.5. klo 14 ja to 19.5. klo 12

Kivi kiveltä -esitys juhlistaa näyttävästi Kuopion Tuomiokirkon 200-vuotista taivalta. Näytelmä toteutetaan yhteistyössä Kuopion kaupunginteatterin ja Kuopion Tuomiokirkkoseurakunnan kanssa.

Historiallisessa näytelmässä kuljetaan kertojanaisten opastuksella läpi kahden vuosisadan. Matkan varrella tutuksi tulevat niin isännät, emännät, rengit ja piiat kuin papit ja piispatkin. Kaikkia heitä ajaa takaa totuuden etsintä, elämän tarkoituksen löytäminen. Ohjaus pöllyttää kirkon nurkkia raikkaalla otteella, ja laulut sekä musiikki käyvät vuoropuhelua eri aikakausien kanssa.

Kuopion tuomiokirkon rakentamista seurataan kivi kiveltä. Ja siitä näyttääkin muodostuvan yhden miehen sota, ainakin jos asiaa kysytään rakennuslautakunnan puheenjohtaja Väänäseltä! Kahdenkymmenen vuoden aikana ehtii kuningaskunta muuttua ruhtinaskunnaksi ja rakennusmestarit, maaherrat sekä kirkkoherrat vaihtua moneen otteeseen, mutta Väänänen on ja pysyy. 

Ja niin kirkko valmistuu ja kuopiolainen kirkkorahvas täyttää lehterit viimeistä riviä myöten, ainakin pestuumarkkinoiden aikaan 1850-luvulla. Mutta seurakuntalaisten käytöstavoissa on vielä toivomisen varaa: jumalanpalveluksessa metelöidään ja juopotellaan, sisään tullaan miten sattuu, eikä rahvasta saada kuriin vaikka annetaan sakkoja tai jalkapuuta!

1800-luvun lähestyessä loppuaan kirkon naapurissa asuva kirjailija Minna Canth taittaa peistä piispa Johanssonin kanssa. Nämä kaksi vahvaa persoona joutuvat törmäyskurssille keskenään, vaikka loppujen lopuksi molemmat taisteleva samojen päämäärien hyväksi – heikoimmassa asemassa olevan kansanosan oikeuksien puolesta.

Itsenäistyvän Suomen alkutaivalta maalaavat tummat värit. Kun nuori pappi Kaarlo Heiskanen pestautuu Kuopion punaisten vankileirille kasvatusapulaiseksi, on hänen uskonsa kovalla koetuksella.
1930-luvulla kirkon sisälähetysyhdistys järjestää alaikäisille pojille työtoimintaa esim. kenkien lankkausta. Näemme välähdyksen lankkipoikien kesäläksyn kuulustelusta.

Talvisodan kynnyksellä Kuopion piispaksi nimitetään Eino Sormunen. Samana syksynä aloittaa nuori neiti Anni Turunen abiturientti vuotensa Kuopion yhteiskoulussa. Talvisotaa katsotaan niin piispan kuin nuoren naisen näkökulmasta. Kun vihollisen pommikoneet saavat täysosuman Kirkkopuiston sirpalesuojaan, niin Piispan tehtäväksi jää henkisen ilmapiirin hoitaminen ja lohdun antaminen.

Lokakuisena päivän vuonna 1955 ryntää teologi Liisa Riippa Kuopion tuomiokapitulin kokoukseen ja vaatii pappisvihkimystä.  Tämän kohahduttavan tapauksen jälkeen saadaan odottaa vielä yli kolmekymmentä vuotta ennen kuin ensimmäiset naiset vihitään papeiksi.

Hiljaisen aamuhetkenä ovat eläkeläiset Väinö ja Hilja poikenneet kirkkoon levähtämään ja pohtimaan Tuonen ukon asioita, elämän ja kuoleman arvoitusta.

 

KESTO 1 t 50 min, ei väliaikaa.

5 pyörätuolipaikkaa

HUOM. Kirkon ovet avautuvat 30 minuuttia ennen esitystä.

 

7.4. Tuomiokirkossa vietetään kirkon vihkimisen 200-vuotismuistojuhlaa. Muistojuhlassa kantaesitetään näytelmän lisäksi myös Mikko Sidoroffin säveltämä kuoroteos "Herralle minä helisen". Esittäjinä Kuopion Tuomiokirkon kamarikuoro ja Kallaveden lapsikuoro. Kuoroteoksen kesto noin 15 min.

 

ROOLEISSA

Sari Happonen ja Seija Pitkänen Kuopion kaupunginteatterista, kanttori Anna Pöyhönen Tuomiokirkkoseurakunnasta, Jarkko Kumpulainen ja näyttelijä Tarmo Valkonen. 

 

LIPUT

Juhlanäytelmään myydään lippuja ja ohjelmia:

  • Liput (15 €) voi ostaa ennakkoon Kuopion kaupunginteatterin lipunmyynnistä tai verkosta lippu.fi. Teatterilta ostetut liput myös lunastetaan teatterilta.
  • Ohjelmien (10 €) myynti alkaa tuntia ennen näytöstä kirkon ovilla. Ohjelma toimii lippuna. Ovimyynti vain käteisellä. Sisälle kirkkoon pääsee 30 minuuttia ennen esitystä.

Kantaesitystä seuraavat näytännöt ovat la 9.4. klo 14, la 23.4. klo 19, to 28.4. klo 19, la 7.5. klo 14 ja to 19.5. klo 12.

Lippu.fi