Yhteisvastuukeräys 2020 tukee vanhemmuutta

Vuoden 2020 Yhteisvastuukeräys alkaa 2. helmikuuta. Se nostaa esiin vanhemmuuden haasteet sekä lasten ja nuorten vahvasti viestittämän tarpeen turvalliseen aikuiseen, jonka kanssa voi jutella asiasta kuin asiasta.

Kun vanhempi voi hyvin, lapsi voi hyvin. Tutkimusnäyttö osoittaa, että lapsen ja vanhemman välinen myönteinen suhde edistää lapsen kokonaiskehitystä.

Vanhemman yksinäisyys, stressi ja sosiaalisen tuen puute ovat riskitekijöitä lapsen myönteiselle kehitykselle. Tuen tarpeellisuudesta huolimatta monien vanhempien kokemus on, että he saavat liian vähän sosiaalista tukea ja huonosti apua vanhemmuuteen liittyviin haasteisiin.

Toisaalta vanhempien stressiin liittyvät tutkimukset osoittavat, että sosiaalinen tuki auttaa vanhempia ja tukee koko perheen terveyttä erityisesti silloin, kun vanhemmilla on haasteita arjessa.

Vertaistukea ja harrastusmahdollisuuksia

40 prosenttia nyt kerättävän Yhteisvastuun tuotosta jää Suomeen. Puolet osuudesta käytetään vanhemmuutta tukeviin toimenpiteisiin seurakunnissa.

Toinen puolikas kotimaahan jäävästä tuotosta käytetään vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä suhdetta vahvistaviin, kynnyksettömiin tukitoimiin eri puolilla Suomea. Kumppaneina ovat Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Pelastakaa Lapset ry. Tukimuodot käynnistyvät vuoden 2021 alusta eteenpäin.

Yhteisvastuun tuotolla tuotettava tuki voi olla esimerkiksi vertaistukea vanhemmalle, perheen yhteinen harrastusmahdollisuus tai luotettavan aikuisen tuki kuormittuneille perheille. Erityisesti kaivataan lisää matalan kynnyksen apua vanhemmuuden arkeen. 

Tukea naisille

60 prosenttia Yhteisvastuun tuotosta ohjataan kansainväliseen apuun Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta. Ulkomailla vanhemmuuden ja perheiden monipuolinen tukeminen on elintärkeää esimerkiksi luonnonkatastrofeille alttiilla alueilla ja pakolaisleireillä, joissa vanhemmat joutuvat keskittymään selviytymiseen ja toimeentulon hankkimiseen.

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2020 tuotolla tuetaan erityisesti naisten ja äitien koulutusta ja toimeentulomahdollisuuksien kasvattamista. 

Mikä Yhteisvastuu?
Yhteisvastuu on lähimmäisenrakkauden kansanliike ja evankelis-luterilaisen kirkon vuosittainen suurkeräys, joka auttaa hädänalaisia syntyperään, uskontoon tai poliittiseen vakaumukseen katsomatta Suomessa ja kehitysmaissa.
Joka kevät Yhteisvastuun kymmenet tuhannet kerääjät kulkevat ovilla ja tapahtumissa keräyslistojen ja -lippaiden kanssa. Keräykseen osallistuvat kaikki Suomen ev. lut. seurakunnat. Keräys järjestetään helmi-huhtikuussa, mutta keräyslupa on voimassa ympäri vuoden. Keräyksen suojelijana toimii tasavallan presidentti. 

Yhteisvastuutapahtumia seurakunnissa

 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen avaus Tuomiokirkossa su 2.2. klo 10. Lauluyhtye. Kirkkokahvit.
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen aloitus Kallaveden kirkossa su 2.2. klo 10. Keittolounas ja pannukakkukahvit (6 €/hlö, 12 €/perhe), myyjäiset ja arpajaiset Yhteisvastuukeräyksen hyväksi.
 • Messu Pyhän Johanneksen kirkossa su 2.2. klo 10. Yhteisvastuukeräyksen avaus ja Herättäjän päivä. Lounas.
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen aloitus Karttulan kirkossa su 2.2. klo 10. Kirkkokahvit ja aiheeseen liittyvää ohjelmaa seurakuntakodilla.
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen aloitus Maaningan kirkossa su 2.2. klo 10. Kirkkokahvit ja vuoden 2020 keräyskohteiden esittely Maaninkatalolla.
 • Kynttilänpäivän perhemessu Alavan kirkossa su 2.2. klo 11. Lapsikuoro ja ARMO-bändi, ROK-nuoret, lastenohjaajat ja päiväkerholaiset. Yhteisvastuukeräyksen aloitus. Ruokailu 6 €/3 €, alle 4-vuotiaat ilmaiseksi. Toimintaa koko perheelle.
 • Perhemessu ja kaikenikäisten kekkerit Puijon kirkossa su 2.2. klo 11. Ohjelmaa kirkolla ja kirkon ympäristössä: askartelua, poniratsastusta, makkaranpaistoa, pullantuunausta. Maksu Yhteisvastuukeräyksen hyväksi 5 €/hlö, 10 €/perhelippu. Pelkästä tarjoilusta 1 €/kahvi tai pulla tai makkara. Yhteisvastuukeräyksen avaus. Mahdollisuus sopia oma lipaskeräysaika Puijontorille 4.–7.2. tai ottaa keräyskohteeksi oma talo tai muu paikka.
 • Messu Neulamäen kirkossa su 2.2. klo 16. Yhteisvastuukeräyksen aloitus. Kirkkokahvit.
 • Arkinen ateria ja Yhteisvastuu Nilsiän seurakuntakeskuksella ti 4.2. klo 11. Ruokailu 5€/aikuinen. Ruokailun jälkeen infoa ja lippaiden jako, uusia kerääjiäkin kaivataan. 
 • Yhteisvastuu-lipaskeräys Nilsiässä to 6.2. klo 9 alkaen. Kerääjät lippaiden kanssa kaupan ovilla torstaista lauantaihin 6.¬–8.2. Mukaan mahtuu uusia kerääjiä, ilmoittaudu 040 4888 677.
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen aloitus Tuusniemen seurakuntakodilla su 9.2. klo 10. Kirkkokahvit.
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen avaus Juankosken Ylösnousemuksen kirkossa su 9.2. klo 10. Pystykahvit ja keräysinfoa.
 • Sanajumalanpalvelus ja Yhteisvastuukeräyksen startti Vehmersalmen seurakuntakodilla su 9.2. klo 13. Kirkkokuoro. Keittolounas Yhteisvastuun hyväksi. Infotilaisuus ja lippaiden jako. 
 • Messu ja Yhteisvastuukeräyksen aloitus Kaavin kirkossa su 9.2. klo 13. Pystykahvit. Yhteisvastuuinfo.
 • Messu ja diakoniavihkimys Säyneisen kirkossa su 9.2. klo 13. Mukana piispa Jari Jolkkonen. Kirkkokuoro. Yhteisvastuukeräyksen avaus ja kirkkokahvit.
 • Arkinen ateria Riistaveden seurakuntatalolla ti 11.2. klo 11. Yhteisvastuulaulajaiset ja keräyslippaiden jako. Ruokalippu aikuisille 5 €.
 • Eläkeläisten virkistyspäivä ja yhteisvastuutapahtuma Keskusseurakuntatalolla ke 12.2. klo 11. Yhteisvastuulounas tarjolla klo 11–13. Hinta 10 €/hlö. Myynnissä leivonnaisia, arpajaiset, yhteisvastuutuotteita. Eläkeläisten virkistyspäivän raamattutunti klo 11 "Ansaitsematon 
 • Perhekirkko ja talvitapahtuma Yhteisvastuun hyväksi Karttulan seurakuntakodilla su 16.2. klo 11. Perhekirkon jälkeen ruokailu ja toimintaa koko perheelle klo 14 saakka.
 • Laskiaisen perhemessu Pyhän Johanneksen kirkossa su 23.2. klo 10. Laskiaistapahtuma kirkon pihalla Yhteisvastuukeräyksen hyväksi: hernekeittoa ja laskiaispullia, heppa-ajelua ja mäenlaskua.
 • Perhejumalanpalvelus ja laskiaistapahtuma Riistaveden seurakuntatalolla su 23.2. klo 10. Perhejumalanpalvelus salissa. Laskiaistapahtuma pihalla. Ulkoilu klo 9–9.45, tandemhiihtoa. Ruokailu. Vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle.
 • Laskiaistapahtuma Kortteisen koululla su 23.2. klo 10. Mäenlaskua, ulkoilua, hernekeittoa sekä kahvia/mehua pullan kera. Kahvitarjoilun tuotto Yhteisvastuukeräykselle.
 • Yhteisvastuu-pulkkamäki Kuopion Brahen puistossa su 23.2. klo 14. Sadalle ensimmäiselle tarjolla hernekeittoa (vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle). Oma laskuväline mukaan.
 • Perheiden laskiaistapahtuma Poukamassa su 23.2. klo 14.30. Ponitalutusta, pullantuunausta, askartelua, Päivärannan asukasyhdistyksen rakentama liukumäki (säävaraus), makkaranpaistoa. Hinnat 5 €/lapsi tai 10€/perhe. Pelkästä tarjoilusta 1 €/kahvi tai pulla tai makkara. Tuotto Yhteisvastuukeräyksen hyväksi. Tilaisuus päättyy klo 17. 
 • Laskiaistiistain mäenlaskurieha Nilsiän seurakuntakodin pihassa ti 25.2. klo 9.30. Makkaraa ja mehua, vapaaehtoinen maksu Yhteisvastuulle. Korvaa perhekerhon.

Näiden lisäksi seurakunnilla voi olla myös muiden tapahtumien yhteydessä kolehtikeräyksiä tms. Yhteisvastuun hyväksi.

Lisätietoa Yhteisvastuukeräyksen verkkosivuilla

Väsynyt isä eteisessä, pieni lapsi rintarepussa ja kaksi taaperoa riehuu ympärillä.