Kesän iltamusiikit 2021 Kuopion tuomiokirkossa soivat 50. kerran. Juhlavuosi!

Olisi helppo todeta iltamusiikkien pyöreät vuodet 1971-2021, mutta Kuopion ensimmäiset iltamusiikit toteutettiin jo 1969. Siispä vain savolainen kesäkonserttisarja voi täyttää 50 vuotta ajanjaksolla 1969-2021.

Viidennettäkymmenennettä juhlavuotta symbolisoidaan usein kullalla, niinpä konsertti-juhlavuoden teemaväri ja –ulkoasu ilmenevät kelta-oranssissa sävyssä. Kiitos Offsetpaino Tuovinen - pitkäaikainen yhteistyökumppanimme!

Ja miten kaikki alkoi...
Professori Erkki Tuppurainen järjesti muutaman kesäkonsertin Kuopion tuomiokirkossa 1969, jotka kulkivat nimellä “iltamusiikki”. Kuitenkin Kuopion Alavan kirkko rakennettiin juuri kyseisenä vuonna, pääsuunnittelijana sveitsiläinen arkkitehti André Schütz, ja kirkko sai Kangasalan Urkutehtaan urut. Se oli vain 15 vuotta myöhemmin, kun Kuopion tuomiokirkkoon oli rakennettu Kangasalan Urkutehtaan urut, mutta urkujenrakennus ehti noina vuosina saada uusia suuntia ja Alavan kirkon urut nousivat Kuopion ykkösuruiksi. Tämä sai aikaan sen, että Kesän iltamusiikit toteutuivat seuraavan vuosikymmenen ajan sekä Kuopion tuomiokirkossa että Kuopion Alavan kirkossa. Taiteilijat saivat valita missä halusivat esiintyä ja pääosin urkuresitaalit toteutettiin Alavan kirkossa. Vaikuttavana tekijänä tähän oli myös Dir.Mus. Eero Väätäinen, joka aloitti Alavan kanttorina 1972 - kesän iltamusiikit siirtyivät hänen mukanaan Kuopion parhaan soittimen äärelle ja palasivat hänen mukanaan Tuomiokirkkoon 1980-luvulla, jolloin hän aloitti Tuomiokirkon urkurin virassa. Kun Kuopion tuomiokirkkoon rakennettiin uusi soitin 1986, Bruno Christensen & Sønner Orgelbyggeri’n toimesta, vakiintui sarja pysyvästi yhteen paikkaan.

Yhteistyön voimaa...
Kesän iltamusiikit tekivät alusta alkaen tiivistä yhteistyötä Kuopion kaupungin ja Kuopio Tanssii ja Soi –festivaalin kanssa. Olihan sarja lähes ainoa viikoittain toteutuva säännöllinen kesän kulttuuritapahtuma Kuopiossa noina alkuvuosina. Kuopion kaupungin kulttuurilautakunnan apurahan voimin sarja oli mahdollista toteuttaa. Kiitos yhteistyöstä!

Kesän iltamusiikit -sarjan ideologia on alusta alkaen pohjautunut urkutaiteeseen, sarja on halunnut säilyttää kansainväliset suhteet ja tehdä yhteistyötä sekä paikallisella tasolla (kiitos tänä päivänä eritoten BarokkiKuopio-festivaali!) että muiden kaupunkikirkkojen kanssa. Kesän iltamusiikit Kuopiossa on Suomen vanhin säännöllisesti kirkoissa järjestettävä kesäsarja. Kiitos sarjan isännöinnistä sekä haastattelusta Tuomiokirkon urkuri emeritus, Eero Väätäinen!

Kesän 2021 iltamusiikit soivat 50. kerran...Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Tuomiokirkon ja urkujen peruskorjaus sulkivat kirkon 2015. Koronapandemia peruutti kesän 2020 tapahtumat. Siispä tänä vuonna pääsemme konserttien kuuloon 50. kerran. Konsertteja on poikkeuksellisen paljon, 11 torstaina. Urkumusiikki ilottelee vuosisatojen laajuudelta, renessanssista tämän päivän improvisaatioon. Kesä pitää sisällään erilaisia musiikillisia kokoonpanoja: resitaaleja, duettoja ja ensembleja.  Kansainväliset tuulet tulevat Ranskasta ja Saksasta, ja suomalaiset eturivin taiteilijat saapuvat Kuopioon. Vaikean koronavuoden jälkeen on aika palata konserttien kuuloon. Kiitos Kuopion evankelis-luterilainen seurakuntayhtymä!

Anu Pulkkinen
Kuopion tuomiokirkon urkuri, Dir.Mus.

Kesän 2021 iltamuusikit Linkki avautuu uudessa välilehdessä


Kuopion seurakuntien toiminta vallitsevissa poikkeusoloissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Tuomiokirkkoseurakunnan toimisto

Suokatu 22 A, 4-kerros. Avoinna maanantai-keskiviikko klo 9-15.
Torstaisin ja perjantaisin asiointi vain puhelimella 040 4848 248 tai sähköpostilla: katriina.hujanen@evl.fi
 
Tuomiokirkkoseurakunnan kaikkien työntekijöiden yhteystiedot löytyvät tästä linkistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Hautausten (myös tilavaraukset) ja hautojen hoito-asiat hoidetaan Hauta- ja PuistotoimistossaLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Virkatodistuksen ja sukuselvityksen tilausohjeet ja lomakkeet löytyvät Keskusrekisterin linkistäLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tekstiä Kesän 2021 iltamusiikit Kuopion tuomiokirkossa torstaisin klo 20.
Grafiikka Offsetpaino Tuovinen

Lähellä sijaitsevia tiloja ja kohteita

Kuopion tuomiokirkko

Keskusseurakuntatalo