Miksi rukoilemme muiden puolesta? 

Esirukous on muiden ihmisten puolesta rukoilemista. Tuomme ihmisten hädän ja tarpeet Jumalalle ja pyydämme häntä auttamaan.

Mutta miksi? Kaikkinäkevä Jumala tietää jo ihmisten huolet ja maailman hädän, joten miksi häntä pitäisi muistuttaa niistä? Lisäksi hän toki haluaa auttaa hätää kärsiviä, joten miksi vielä erikseen pyydämme hänen apuaan?

Joskus sanotaan, että esirukouksen tarkoitus on vaikuttaa rukoilijaan itseensä. Kun ajattelen ihmisten hätää, minussa herää vastuuntuntoa ja ryhdyn itse työhön asioiden parantamiseksi.

Näin varmasti tapahtuukin usein, mutta se silti ei ole esirukouksen ensisijainen tarkoitus. Esirukouksessa ei vain rakenneta omaa itseä, vaan sillä pyritään vaikuttamaan niihin asioihin, joiden puolesta rukoillaan.

On tärkeää muistaa, ettei esirukous ole pelkkää puhetta. Jos se olisi vain puhetta Jumalalle, se olisi informaation välittämistä. Me kerromme hänelle jotakin, jotta hän tietäisi sen.

Puheen sijaan esirukous on tekemistä. Kun rukoilen toisen puolesta, kannan häntä näkymättömin käsin. Helpotan hänen kipuaan ja lohdutan hänen hätäänsä. Kun pyydän johdatusta toiselle, rukoukseni saattaa vaikuttaa sen, että hän näkee oikean tien.

Miten meidän ajatuksemme voivat vaikuttaa toiseen ihmiseen? Eikö se ole taikuutta? Nyt tullaan esirukouksen ytimeen. Esirukous saa voimansa siitä, että se liittyy Kristuksen esirukoukseen. Kristus rukoilee Isää meidän puolestamme.

Hänenkään rukouksensa ei ole vain sanoja, vaan se on myös tekemistä. Kristus johdattaa, siunaa ja taivuttelee luotujaan oikealle tielle. Tätä Kristuksen pelastavaa työtä kutsutaan myös hänen esirukouksekseen maailman puolesta.

Kun me esirukoilemme, liitymme Kristuksen työhön. Rukouksemme saa voimansa hänen rukouksestaan. Omat ajatuksemme eivät vaikuta mihinkään, mutta kun rukoilemme yhdessä Kristuksen kanssa, ne muuttuvat näkymättömiksi palveluteoiksi.

Esirukouksen voima ei tule sanojen määrästä, joten lyhytkin rukous riittää. Kaikkein paras pyyntö on se tuttu ”tapahtukoon sinun tahtosi”. Siinä on enemmän voimaa kuin missään muussa rukouksessa, joten muuta ei välttämättä tarvitakaan.

Miksi siis esirukoilemme? Koska Kristus kutsuu meitä työtovereikseen. Kätemme pyydetään konkreettiseen työhön ja sydän rukoilemaan.

-Kari Kuula, teologian tohtori