Tulevia retriittejä ja muita hiljaisuuden päiviä

Tarkemmat tiedot suunnitteilla olevista tapahtumista päivittyvät myöhemmin. Seuraathan päivittyviä tietoja. 

Lokakuu

Rukoushiljaisuuden viikko - Tiellä sydämen luostariin

Alavan kirkossa ma 3.10. – pe 7.10. klo 8 – 18

Ovet ovat päivittäin auki yhteistä ja yksityistä rukousta varten. Tule elämään todeksi yhdessä rukoushiljaisuutta - siksi aikaa kun se sinulle on mahdollista. Ei ennakkoilmottautumista.

Viikkoa rytmittävät messut ja rukoushetket luostarielämän tapaan. Päivittäin avaamme myös ikkunoita erilaisiin hiljaisuuden viljelyn mahdollisuuksiin. Lehtoniemen maalareiden ikoninäyttely kirkon alasalissa kutsuu hiljentymään pyhien kuvien äärellä.
Mahdollisuus henkilökohtaiseen hengelliseen ohjaukseen, sielunhoitoon ja esirukoukseen. Keskusteluaika on mahdollista varata kirkossa. Viikko päättyy musiikin ja rukouksen iltaan.

Messut:
ma, ke ja pe klo 8 Aamumessu
ti ja to klo 18 Viikkomessu 

Rukoushetket:
ti ja to klo 8 Laudes
ma – pe klo 12 Ad sextam
ma klo 18 Vesper 

Johdantokurssi Sydänrukoukseen ti - pe klo 11 – 12
koostuu neljästä toisiinsa liittyvästä kokonaisuudesta: Ti osa I: Rukous on suhde; Ke osa II: Sydänrukouksen menetelmä: Kyllä-rukous, antautumisen rukous; To osa III: Ajatukset; Pe osa IV: Jumalasuhteen syventäminen. Sydänrukoukseen opastaa Sisko Laitinen. 
Olisitko kiinnostunut Sydänrukousta harjoittavasta ryhmästä kurssin jälkeen? 

Ikkunoita hiljaisuuden viljelyn mahdollisuuksiin ma – pe klo 17 - 18: 

ma 3.10.: Johdanto studeerauskirjaan Richard Rohr: Universaali Kristus.
Olisitko kiinnostunut opiskelemaan ryhmässä hyvää hengellistä kirjallisuutta? Tule kuuntelemaan kirjan esittelyä ja kootaan yhdessä studeerausryhmä.  

ti 4.10.: Ignatiaaninen raamattumietiskely
Ignatiaanisessa eläytyvässä raamatturukousperinteessä raamatunkohdan kanssa punoutuvat yhteen oman elämän asiat. Rukous Raamatun äärellä on vuorovaikutusta, jossa voit kohdata Jumalan ja itsesi. Mietiskelyyn ohjaa Ulla Turunen. 

ke 5.10. klo 16 - 17: Saarnahautomo (huom. Alavan kirkon nuorten kerhotila, käynti kirkon alapihan kautta)
Saarnahautomossa luetaan tulevan sunnuntain evankeliumistekstiä ja pohditaan sitä rukoushiljaisuudessa ja yhdessä keskustellen. Tekstin pohdintaan ohjaa Salla Tyrväinen. 

ke 5.10. klo 17 – 18: Pyhiinvaellus
Pienelle pyhiinvaellukselle Alavan kirkon ympäristössä johdattelee Sirpa Saarela. Vaellus päättyy Vesperiin. 

to 6.10. Labyrintti
Labyrintissä kulkeminen hengellisenä harjoituksena voi olla pyhiinvaellusta tai rukousta, Jumalan ja itsensä kuuntelemista. Harjoitteeseen ohjaa Salla Tyrväinen.

pe 7.10.: Kontemplaatio ja toiminta (huom. Alavan kirkon alasali)
Mihin sisäinen rukoushiljaisuus kutsuu? Alustajana Laura Siponmaa. 

pe 7.10. klo 18 Musiikin ja rukouksen ilta
Mahdollisuus omille rukousaiheillesi tuomasmessun tapaan.
Messulaulukirjat.
Zipporim - kuoro ja ARMO - bändi, joht. Leila Savolainen.

Lehtoniemen maalareiden ikoninäyttely
Alavan kirkon alasalissa ti 4.10.—ke 5.10. klo 10 – 14, to 6.10. – pe 7.10. klo 10 – 18, su 9.10. klo 12 – 18 

Järj. HELVA-työryhmä ja Alavan seurakunta 
Lisätietoja: pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 48484 316

Marraskuu 

11.–18.11.2022 Ignatiaaninen retriitti
Rytkyn leirikeskus, järj. HELVA-työryhmä ja Alavan seurakunta

Ignatiaaninen retriitti kutsuu henkilökohtaisesti ohjatulle hengelliselle matkalle. Osallistuja sitoutuu neljään päivittäiseen omaan rukousmietiskelyyn Raamatun tekstin äärellä sekä noin puolen tunnin mittaiseen tapaamiseen ohjaajansa kanssa. Ohjauskeskustelussa on mahdollisuus jakaa luottamuksellisesti ohjaajan kanssa sitä, mitä omassa rukouksessa tapahtuu. Muutoin retriitti vietetään hiljaisuudessa. Päiväohjelmaan kuuluvat myös yhdessä vietettävä messu, illan hiljentyminen sekä yhteiset ruokailut. 

Retriitin ohjaajina toimivat koulutetut ignatiaanisen retriitin ohjaajat Pekka Yrjänä Hiltunen, Sisko Laitinen, Ulla Turunen ja Anna Väätäinen.

Edellytyksenä tähän pitkään retriittiin on osallistuminen aiemmin vähintään yhteen hiljaisuuden retriittiin. Hiljaisuus ja rukous ovat siten sinulle tuttua. Jos sinulla on ollut henkisesti rankkaa viime aikoina, tämä retriitti ei ehkä nyt ole sinulle.

Rytkyn leirikeskus (Rytkynrannantie 16, 70800 Kuopio) sijaitsee Rytkyjärven rannalla noin 15 minuutin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta. Majoittuminen retriitissä järjestetään yhden hengen huoneissa. WC: t ja suihkutilat sijaitsevat majoituskäytävien päässä. 

Hakeminen retriittiin sähköisesti ajalla 2.5.–31.8. Hakijoille ilmoitetaan vahvistus valinnasta viikon 36 aikana. Retriittiin otetaan 12 hlöä. Paikoista vähintään puolet varataan kuopiolaisille.

Hinta (sis. täysihoidon liinavaatteineen): 450€, eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta 330 €;  Kuopion seurakuntayhtymän ulkopuolelta tuleville 500/415 €. Retriittimaksu laskutetaan retriitin jälkeen. 

Lisätietoja: pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.

Huom. Muutokset mahdollisia.

Retriiteistä ja muista hiljaisuuden viljelyyn liittyvistä tapahtumista ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla tapahtumakalenterissa.

Kuvassa järvimaisema ja punertava auringonlasku.
Kuva: Anna Väätäinen.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset tai ryhmässä toteutuvat ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisten lukumäärä ja tapaamistiheys vaihtelevat sovitun retriitin keston mukaan.
 
Retriitin ohjaajina toimivat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
 
Lisätietoja pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.