Tulevia retriittejä vuonna 2021

Vuodelle 2021 on suunnitteilla seuraavat retriitit. Tarkemmat tiedot päivittyvät myöhemmin.
Huomioithan, että koronatilanne aiheuttaa rajoituksia kokoontumisiin ja voi vaikuttaa mahdollisuuteen järjestää retriittejä. Seuraathan päivittyviä tietoja.

13. – 15.8. Ensikertalaisten retriitti (järj. Alavan seurakunta).

14.-17.10. Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti (järj. Männistön/Alavan seurakunta).
 


Retriiteistä ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla Tapahtumakalenterissa.

Hiljaisuuden Ystävien retriitit eri puolilla Suomea:

https://www.hiljaisuudenystavat.fi/tapahtumat/kategoria/hiljaisuuden-retriitti/

Tie vie kukkivaan metsään, aurinko paistaa puiden lomasta.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)
 
Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkipäivän retriitti l. kotiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisia ohjaajan kanssa on 8-12 sopimuksesta ja tapaamistiheydestä riippuen.
 
Retriitin ohjaajina ovat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
Kuopiolaisia retriitinohjaajiaLinkki avautuu uudessa välilehdessä (pdf)
 
Lisätietoja pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.