Tulevia retriittejä ja muita hiljaisuuden päiviä

Tarkemmat tiedot suunnitteilla olevista tapahtumista päivittyvät myöhemmin. Seuraathan päivittyviä tietoja. 

Suunnitteilla olevia retriittejä vuodelle 2022:


Maaliskuu – huhtikuu

2.3 – 13.4. Paastonajan arkiretriitti tuhkakeskiviikosta hiljaiselle viikolle (järj. Helva)

Paastonaika kutsuu rukoukseen ja elämämme vaelluksen tutkisteluun. Arkiretriitin osallistuja sitoutuu päivittäiseen
raamatturukoukseen ohjaajan antamien tekstien avulla. Arkiretriitissä kokoonnutaan ryhmiin  jakamaan luottamuksellisesti 
rukousmietiskelyssä koettua. Kokoontumiset ovat keskiviikkoisin ja kestävät 1,5 tuntia.                                    
Ryhmien ohjaajina ignatiaaniset retriitinohjaajat Sisko Laitinen, Ulla Turunen ja Tarja Säynevirta.

Aloitus Alavan kirkon alasalissa 2.3. klo 16.30.

Hinta Kuopion srk-yhtymän jäseniltä: työssä käyviltä 40e, opiskelijoilta, työttömiltä ja eläkeläisiltä 20e; muilta: 60e/30e. 

Tiedustelut: pastori Salla Tyrväinen, 040-4848 320.

Ilmoittautumiset arkiretriittiin 28.1.-18.2. 

Toukokuu 
6.- 8.5. Hiljaisuuden retriitti, Rytkyn leirikeskus
järj. Puijon srk 

Elokuu 
19.-21.8. Ensikertalaisten hiljaisuuden retriitti Rytkyn leirikeskus, järj. Alavan srk

Marraskuu  
11. – 18.11. Ignatiaaninen retriitti, Rytkyn leirikeskus, järj. Männistön ja Alavan srk/ Helva

Lisätietoja myöhemmin. Huom. Muutokset mahdollisia.

Retriiteistä ja muista hiljaisuuden viljelyyn liittyvistä tapahtumista ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla Tapahtumakalenterissa.

Hiljaisuuden ystävien retriitit eri puolilla Suomea löydät täältä.Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuvassa järvimaisema ja punertava auringonlasku.
Kuva: Anna Väätäinen.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset tai ryhmässä toteutuvat ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisten lukumäärä ja tapaamistiheys vaihtelevat sovitun retriitin keston mukaan.
 
Retriitin ohjaajina toimivat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
 
Lisätietoja pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.