Retriitit

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)
 
Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Mikä on retriitti?

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa.
Kuopion ev.lut seurakuntayhtymässä järjestettävät hiljaisuuden retriitit toteutetaan pääsääntöisesti Rytkyn leirikeskuksessa.
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on 4 henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 34 päivän mittainen.
 
Arkipäivän retriitti l. kotiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisia ohjaajan kanssa on 8-12 sopimuksesta ja tapaamistiheydestä riippuen.
 
Retriitin ohjaajina ovat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien sivuilta.
Kuopiolaisia retriitinohjaajia (pdf)
Retriitinohjaajia Kuopion hiippakunnassa

 
Lisätietoja pastori Salla Tyrväinen, puh. 040 4848 320, salla.tyrvainen@evl.fi, Männistön seurakunta.
 
Retriiteistä ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla.

Sirkka-Liisa Raunio Hiljaisuuden Ystävät ry:stä. Kuva: Sirpa Saarela

ENSIKERTALAISTEN HILJAISUUDEN RETRIITTI
pe 16.8.- su 18.8.2019  Rytkyn leirikeskuksessa

Tämä on juuri sinulle, jolla ei ole aiempaa kokemusta hiljaisuuden retriitistä. Hiljaisuuden retriitti mahdollistaa hiljentymisen yksin ja yhdessä toisten retriittivieraiden kanssa Jumalan läsnäolossa. Retriittipäivää rytmittävät yhteiset messut, rukoushetket ja ateriat hiljaisuudessa. Ensisijalla ilmoittautumisessa hiljaisuuden retriitin ensikertalaiset. (mikäli paikkoja jää, myös aiemmin retriittivieraina olleita voidaan ottaa mukaan)

Retriitinohjaajina Piia Jääskeläinen ja Ulla Turunen

Hinta: Kuopion seurakuntayhtymän alueella asuvilta: 80 €/ opiskelijoilta, työttömiltä, eläkeläisiltä 60 €; muilta: 100 €/ 80 €. Avustusmahdollisuudesta retriittimaksuun voit kysyä oman alueesi diakoniatyöntekijältä.

Lisätietoja Piia Jääskeläinen, piia.jaaskelainen@evl.fi, 040 4848 326.

Ilmoittautuminen 26.6.-2.8.2019
http://www.kuopionseurakunnat.fi/alavan-seurakunta/ilmoittautumiset

Hiljaisuuden retriitti "Kaikesta sielustasi" Rytkyn leirikeskuksessa 18.-20.10.

Ohjaajina retriitinohjaajat ja pastorit Salla Tyrväinen ja Piio Lappalainen. Tarkemmat lisätiedot myöhemmin ja ilmoittautuminen syyskuussa.

 

Henkilökohtaisesti ohjattu RETRIITTI
to 21.11.- su 24.11.2019 Hirvijärven leirikeskuksessa

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti rakentuu hiljaisuudelle,  raamatun rukoushetkiin ja ulkoiluun.   

Henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja messu päivittäin.

Retriitin ohjaajina toimivat ignatiaaniset retriittiohjaajat.

Ilmoittautuminen 25.9. - 7.11.2019
http://www.kuopionseurakunnat.fi/alavan-seurakunta/ilmoittautumiset

 

ARKIRETRIITTI
syksyllä 2019


Tarkemmat tiedot myöhemmin.