Tulevia retriittejä ja muita hiljaisuuden päiviä

Tarkemmat tiedot suunnitteilla olevista tapahtumista päivittyvät myöhemmin. Seuraathan päivittyviä tietoja. 

Elokuu

19.–21.8. Ensikertalaisten hiljaisuuden retriitti "Minun huoneeni on oleva rukouksen huone"
Rytkyn leirikeskus, järj. Alavan seurakunta

Retriitti juuri sinulle, jolla ei ole aiempaa kokemusta hiljaisuuden retriitistä. Hiljennymme Jumalan läsnäolossa erilaisten rukoushiljaisuuden muotojen kautta. Retriittipäiviä rytmittävät yhteiset messut, rukoushetket ja ateriat hiljaisuudessa. Ohjaajina Piia Miettinen ja Anna Väätäinen.

Hakeminen retriittiin sähköisesti ajalla 30.6.–5.8. Hakijoille ilmoitetaan vahvistus valinnasta viikon 32 aikana. Retriittiin otetaan maks. 14 hlöä.

Huom! Retriitti on ensisijaisesti ensikertalaisille. 

Hinta: 100€, eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta 80 €; Kuopion seurakuntayhtymän ulkopuolelta tuleville 120/100 €.

Lisätietoja: Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316/Piia Miettinen, piia.miettinen@evl.fi, p. 040 4848 326

Marraskuu 

11.–18.11. Ignatiaaninen retriitti
Rytkyn leirikeskus, järj. HELVA-työryhmä ja Alavan seurakunta

Ignatiaaninen retriitti kutsuu henkilökohtaisesti ohjatulle hengelliselle matkalle. Osallistuja sitoutuu neljään päivittäiseen omaan rukousmietiskelyyn Raamatun tekstin äärellä sekä noin puolen tunnin mittaiseen tapaamiseen ohjaajansa kanssa. Ohjauskeskustelussa on mahdollisuus jakaa luottamuksellisesti ohjaajan kanssa sitä, mitä omassa rukouksessa tapahtuu. Muutoin retriitti vietetään hiljaisuudessa. Päiväohjelmaan kuuluvat myös yhdessä vietettävä messu, illan hiljentyminen sekä yhteiset ruokailut. 

Retriitin ohjaajina toimivat koulutetut ignatiaanisen retriitin ohjaajat Pekka Yrjänä Hiltunen, Sisko Laitinen, Ulla Turunen ja Anna Väätäinen.

Edellytyksenä tähän pitkään retriittiin on osallistuminen aiemmin vähintään yhteen hiljaisuuden retriittiin. Hiljaisuus ja rukous ovat siten sinulle tuttua. Jos sinulla on ollut henkisesti rankkaa viime aikoina, tämä retriitti ei ehkä nyt ole sinulle.

Rytkyn leirikeskus (Rytkynrannantie 16, 70800 Kuopio) sijaitsee Rytkyjärven rannalla noin 15 minuutin ajomatkan päässä Kuopion keskustasta. Majoittuminen retriitissä järjestetään yhden hengen huoneissa. WC: t ja suihkutilat sijaitsevat majoituskäytävien päässä. 

Hakeminen retriittiin sähköisesti ajalla 2.5.–31.8. Hakijoille ilmoitetaan vahvistus valinnasta viikon 36 aikana. Retriittiin otetaan 12 hlöä. Paikoista vähintään puolet varataan kuopiolaisille.

Hinta (sis. täysihoidon liinavaatteineen): 450€, eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta 330 €;  Kuopion seurakuntayhtymän ulkopuolelta tuleville 500/415 €. Retriittimaksu laskutetaan retriitin jälkeen. 

Lisätietoja: pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.

Huom. Muutokset mahdollisia.

Retriiteistä ja muista hiljaisuuden viljelyyn liittyvistä tapahtumista ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla tapahtumakalenterissa.

Kuvassa järvimaisema ja punertava auringonlasku.
Kuva: Anna Väätäinen.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset tai ryhmässä toteutuvat ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisten lukumäärä ja tapaamistiheys vaihtelevat sovitun retriitin keston mukaan.
 
Retriitin ohjaajina toimivat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
 
Lisätietoja pastori Anna Väätäinen, anna.vaatainen@evl.fi, p. 040 4848 316.