Uutisia Kuopion seurakunnista

Uutislistaukseen

Tuomiokirkon uusi kastepuu ja lasten alttari valmistuvat adventiksi

Ensimmäisenä adventtina 27.11. päästään tutustumaan Tuomiokirkon uuteen kastepuuhun ja lasten alttariin. Teoksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet kuopiolaiset taiteilija Jaana Partanen ja arkkitehti Heikki Lamusuo.  

Tuomiokirkon_kastepuu2_kuvaTuijaHyttinen_lukkari (1).jpg

Partanen ja Lamusuo kertovat työstäneensä kastepuuta parin vuoden ajan, mikä on heidän mukaansa taideprojektiksi melko pitkä aika. ”Prosessi on sisältänyt monia vaiheita ja seurakuntaneuvoston ja työryhmän kanssa on tehty tiivistä yhteistyötä, joten tämä on yhteinen luomus. Kyseessä saattaa olla Suomen suurin kastepuu”, Partanen ja Lamusuo kertovat.

Teos on saanut nimekseen osuvasti: Sinä olet ihme

Teos on sijoitettu Tuomiokirkon eteläpäätyyn, jossa nykyäänkin sijaitsee lasten nurkkaus. Kastepuu on toteutettu käsin työstetystä puumateriaalista. Se muodostaa lasten alttarin kanssa kirkon etelän puoleisen sisäänkäynnin viereen tilan, jossa lapset voivat viettää aikaa jumalanpalvelusten aikana tai lapsiryhmät kokoontua hartauteen.  Kastepuun lehtinä ovat kristallit.  Kastettujen nimet kirjataan nauhoihin, jotka kiinnitetään puun kristalleihin.  

Alttarissa ja nurkkauksen muussa esineistössä on hyödynnetty kirkon vanhoja penkkejä. Alttarille tulee myös kirkkovuoden mukaan vaihtuvaa, raamatun kertomuksiin liittyvää materiaalia, jolla lapset voivat leikkiä.    

Teos rahoitettiin Aino ja Olavi Talveksen testamenttirahaston varoilla.  Seurakuntaneuvosto halusi tällä teoksella muistaa Talveksia, joille Tuomiokirkko ja lapset olivat rakkaita.    

Partanen ja Lamusuo ovat tehneet työtä yhdessä yli kaksikymmentä vuotta. He ovat suunnitelleet taideteoksia, tiloja, rakennuksia ja ympäristöjä eri puolille Suomea. Kirkkotiloissa heidän kädenjälkensä näkyy muun muassa Tikkurilan uudessa kirkossa, johon pariskunta on tehnyt neljä sisä- ja ulkotaideteosta. 

Taiteilijapari esittelee teosta heti 27.11. adventtimessun jälkeen Tuomiokirkossa. 
 

24.11.2022 11.53