Teit hyvin kun tulit 

Teit hyvin, kun tulit. 
Pysähdy hetkeksi,
katsele kauas ja lähelle,
kuuntele elämän ääniä,
kuuntele hiljaisuutta sen takana,
kuuntele hiljaisuutta itsessäsi. 

Rauha on Raamatun keskeisiä lupauksia. Rauha-sana esiintyy Raamatussa yli 300 kertaa. Raamatullisessa kielenkäytössä rauha, shalom, ei merkitse vain sodan tai väkivallan poissaoloa. Se tarkoittaa kokonaisvaltaista eheyttä, hyvinvointia, turvallisuutta ja mielenrauhaa. Sitä rukoilemme niin itsellemme kuin toisillemmekin. 

Jeesus sanoo: ”Minä jätän teille rauhan. Oman rauhani minä annan teille, en sellaista, jonka maailma antaa. Olkaa rohkeat, älkää vaipuko epätoivoon.” (Joh. 14:27)

--

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään (22 .-29.10.). Se on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vastuuviikkoa on vietetty vuodesta 1979 alkaen, ja sen tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. 

Tänä vuonna teema on Pyhä rauha – kristityt rauhan rakentajina. Vastuuviikko haastaa kaikkia kristittyjä miettimään, mitä yhteisiä keinoja meillä on rakentaa rauhaa, joka on jatkuvasti vaarassa maailman eri puolilla. Haluammehan olla vastavoima rauhattomuuden ja pelon ilmapiirille ja olla rauhan sillanrakentajia. Koko marraskuun ajan Sammakkolammen Hiljaisuuden polku johdattelee rukoukseen rauhan puolesta.