Tuusniemen kirkko valmistui 21.8.1869 - 150 vuotta sitten

Aika kuluu, Kristuksen kirkko pysyy

Tuusniemen kirkko katselee ylväänä kyläänsä mäen päältä. Siinä se on ollut jo 150 vuotta.  Valmistumispäiväksi on merkitty kirkonkokouksessa 21.8.1869. Oli Tuusniemellä ollut kirkko tätäkin ennen. Vuonna 1800 rakennettu kirkko oli tuhoutunut tulipalossa. Myös vuonna 1818 rakennettu tapuli oli ollut vaarassa tuhoutua. Jouduttiin rakentamaan väliaikainen lautarakenteinen kirkko, joka palveli seurakuntaa 12 vuotta. Tuo kirkko oli kuitenkin hyvin kylmä ja hatara. Se olikin tehty väliaikaiseen tarpeeseen, kunnes uusi kirkko valmistuisi.  

Kirkonkokous päätti anoa Keisarilta luvan uuden puisen kirkon rakentamiseen. Puu valittiin materiaaliksi siksi, että se oli huomattavasti kiveä halvempi materiaali. Seurakunnalla ei ollut varoja, "vaan vain velkaa kruunulle". Tuohon aikaan kirkoista rakennettiin suuria - kävijämäärätkin olivat suuria. Kerrotaan, että kävijämäärä oli sunnuntaisin 500 henkeä. Arkkitehtinä toimi E. Lohrman, joka piirustusten pohjalta kirkko rakennettiin. Tarvittiin "98 kappaletta 21-kyynäräisiä ja 90 kappaletta 10-tuumaisia neliskanttisia hirsiä". Kirkosta tuli harvinainen pystyhirsikirko, jonka rakennetta on edelleen nähtävissä kirkon sisällä olevassa luukussa. Purettavasta lautakirkosta ja taloista saatiin lautaa ja muita tarvikkeita. Hirsiseinien tiivistämiseksi tarvittiin "200 kuormaa" sammalta. Kirkkoon rakennettiin 820 istumapaikkaa.

Aika kuluu, mutta kirkko on pysynyt paikoillaan. Hengellinen kirkkomme - Jeesuksen Kristuksen seurakunta - kattaa paitsi kaikki Hänen kunniakseen rakennetut kirkot ja seurakunnat, myös ne näkymättömät, joihin ajan hammas ei pysty. Kirkkorakennus edustaa Jumalan läsnäoloa maailmassa ja elämässämme. Sinne on hyvä suunnata askeleensa jumalanpalveluksiin eli Jumalan kansan omaan juhlaan.

  Tuusniemen 150-vuotiaasta kirkosta ja kirkon 820:sta istumapaikasta löytyy vielä sinullekin oma paikka. Olet lämpimästi tervetullut mukaan!

 

 

Paula Hagman-Puustinen

Tuusniemen aluepappi

IDEOITA JUMALANPALVELUKSEN VAPAAEHTOISTEHTÄVIIN - MESSUPALVELIJA-OPAS LÖYTYY LINKISTÄ: Messupalvelijaopas

Tuusniemen alueseurakunnan syysesite 2019

****************************************

Tuusniemen alueseurakunnan facebook

vs. Kappalainen, hallintopappi
Järvi-Kuopion seurakunta
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi

Hallintokappalainen ja lähiesimies Järvi-Kuopion seurakunnassa

Toimistosihteeri
Järvi-Kuopion seurakunta
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi

ma-pe klo 9-15

vt. Toimistosihteeri
Järvi-Kuopion seurakunta
Hallinto- ja talouspalvelut
Faksi: 017 612 065
Juankoskentie 13 B 2. krs.
73500 Juankoski

aj. 11.11.-31.12.2019 työaika 50 %, muuna aikana hallintovirastossa

Tervetuloa Tuusniemen kirkkoon! Kirkko täytti tämän vuoden elokuussa 150 vuotta.
Tervetuloa Tuusniemen kirkkoon! Kirkko täytti tämän vuoden elokuussa 150 vuotta.