Ympäristöasiat

Olemme saaneet Jumalalta lahjaksi ainutlaatuisen elinympäristön. Toimimme luomakunnan eheyden varjelemiseksi, monimuotoisuuden suojelemiseksi ja kestävän elämäntavan puolesta. Suuret ympäristöhaasteet ovat edessämme suurempina kuin koskaan aiemmin. Siksi teemme ympäristötyötä aktiivisestijuuri nyt.

Kirkon energia- ja ilmastostrategian tavoite on hiilineutraali kirkko vuoteen 2030 mennessäLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Mekin Kuopion ev.lut seurakuntayhtymässä haluamme liittyä tähän tavoitteeseen. Ympäristövalinnat läpäisevät kaiken toimintamme. 

Tutustu ympäristöohjelmaammeLinkki avautuu uudessa välilehdessä.

Tärkeimpiä keinoja ovat hankintojen ympäristönäkökulmien huomioiminen sekä poltettavan jätteen määrän vähentäminen. Luovumme myös kiinteistöjen öljylämmityksestä vuoden 2026 loppuun mennessä.

Jokapäiväistä ympäristötyötämme ovat ruokahävikin vähentäminen, Reilun kaupan kahvin ja teen käyttö. Merkityksellistä on myös kestäviin liikkumistapoihin kannustaminen ja ympäristödiplomista viestiminen.

Kasvatustyössä vahvistamme rippileirien ympäristöteemoja ja lisäämme ulkoalueillamme lintu- ja hyönteisystävällisyyttä.

Hoidamme metsiämme vastuullisesti ja mm. selvitämme vapaaehtoisen suojelun kohteita seurakuntayhtymän metsäalueilta

Seurakuntalaisille ympäristötyö näkyy hyvin eri tavoin: mm. ympäristöteemaisina tapahtumina ja sisältöinä esimerkiksi leireillä, luontopolkuina ja hiljaisuuden paikkoina, Reilun kaupan kahvin ja teen käyttönä sekä ympäristöystävällisinä vaihtoehtoina haudanhoidossa.

Syksyllä 2022 osallistumme myös valtionhallinnon Astetta alemmas -säästökampanjaan mm. vähentämällä lämmitystä toimitiloissamme.  

Haimme ympäristödiplomia - keväällä 2023 juhlitaan

Kirkolla on myös oma ympäristöjärjestelmä, Kirkon ympäristödiplomiLinkki avautuu uudessa välilehdessä. Seurakuntayhtymämme haki ympäristödiplomia ensimmäisen kerran loppuvuonna 2022. Kirkon ympäristödiplomi on meille tukirakenne kirkon yhteisten ympäristötavoitteiden paikalliseen soveltamiseen. Ympäristödiplomi on voimassa viisi vuotta kerrallaan.

Yhtymän ympäristötyöryhmän vs. puheenjohtajana toimii Olli Viitaniemi. 

Jätä ideasi ympäristövastaaville

Jokaisessa seurakunnassamme ja yhtymän yhteisillä työaloilla on ympäristövastaava, joka muun muassa edustaa omaa yksikköään seurakuntayhtymän ympäristötyöryhmässä, seuraa ympäristöohjelman toteutumista ja tekee yhteistyötä kaupungin, järjestöjen ja muiden kumppanien kanssa ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi. Seurakuntalaiset voivat jättää ympäristövastaaville ympäristöasioihin liittyviä ideoita ja palautetta.

Kahden ihmisen kädet ojentautuneena toisiaan kohti, toisissa käsissä taimi.

Ympäristövastaavat

Toimistonhoitaja, ympäristövastaava
Siunauskappelintie 3
70110 Kuopio
rovastikuntapastori, ympäristövastaava
Tuomiokirkkoseurakunta
Museokatu 4
70100 Kuopio
leirikeskushoitaja, lähiesimies, ympäristövastaava
Rytkynrannantie 16
70800 Kuopio
Vt. keskusrekisterinjohtaja, ympäristövastaava
Museokatu 4
70100 Kuopio
Nuorisotyönohjaaja, ympäristövastaava
Alavan seurakunta
Vesurikuja 4
70150 Kuopio
Nuorisotyönohjaaja, ympäristövastaava
Järvi-Kuopion seurakunta
Koivukuja 2
71200 Tuusniemi
Rovastikuntapastori, ympäristövastaava
Männistön seurakunta
Ampujanpolku 2
70460 Kuopio
Kiinteistötyöntekijä, ympäristövastaava
Puijon seurakunta
Taivaanpankontie 3
70200 Kuopio