Meidän seurakunta ja seurakuntalaisen ääni

Järvi-Kuopion seurakunta on yksi kuudesta Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän seurakunnasta. Järvi-Kuopion seurakuntaan kuuluu kahdeksan alueseurakuntaa: Juankoski, Kaavi, Muuruvesi, Nilsiä, Riistavesi, Säyneinen, Tuusniemi ja Vehmersalmi. Jokaisessa alueseurakunnassa on oma kirkko ja seurakuntalaisia palveleva jumalanpalvelusyhteisö, mutta silti olemme yksi yhteinen seurakunta.

Tänä syksynä äänestettiin seurakuntavaaleissa ja kutsuttiin seurakuntalaisia vaikuttamaan oman seurakunnan ja alueen asioihin. Teema "olet uskottu, toivottu ja rakastettu" pitää tavoitteenaan saada seurakuntaan kaikenikäisiä, erilaisissa elämäntilanteissa olevia luottamushenkilöitä eri aloilta. Kiitos, että seurakunta on sinulle tärkeä! Onnittelut uusille luottamushenkilöille!

Järvi-Kuopion seurakunnan vaalitulokset löydät tästä: Uudet luottamushenkilöt Järvi-Kuopion seurakunnassaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lähemmäs Luojaa, luontoa ja lähimmäistä

Järvi-Kuopion seurakunnan tehtävä on määritelty seurakunnan toiminnan linjauksessa:

"Järvi-Kuopion seurakunta kutsuu ihmisiä Luojansa yhteyteen, viljelemään ja varjelemaan luontoa sekä huolehtimaan lähimmäisistään lähellä ja kaukana". Tätä tehtäväänsä Järvi-Kuopion seurakunta toteuttaa kahdeksassa jumalanpalvelusyhteisössään - alueseurakunnissa.

Järvi-Kuopion seurakunnalla on pitkät juuret

Koillis-Savon alueella on seurakunnallisella toiminnalla pitkät juuret. Vuosisatojen ajan ovat alueen asukkaat tahtoneet luoda puitteita tullakseen Jumalan sanan kuuloon ja päästäkseen osalliseksi kristillisistä toimituksista. Tämän eteen menneet sukupolvet ovat nähneet vaivaa ja luoneet puitteita seurakunnalliselle elämälle.

Aina noiden asioiden järjestelyssä ei olla päästy kaikkia miellyttävään lopputulokseen ja joskus on ajauduttu kiistoihinkin, milloin kirkon paikasta, milloin ihmisten välisistä suhteista. Kristillinen seurakuntatyö on näillä alueilla hakenut muotoaan ja Järvi-Kuopion alueseurakunnilla onkin monipolvinen historiansa erilaisissa seurakuntarakenteissa. Seurakuntien rakenteet ovat vuosisatojen aikana vaihdelleet, mutta keskeisintä on ollut, että seurakunta on ollut mahdollisimman lähellä alueensa asukkaiden arkea ja juhlaa. Rinnallakulkijana niin ilossa kuin surussakin.

Aikojen muuttuessa uuden vuosituhannen ensimmäisellä vuosikymmenellä tuli taas aika pohtia, miten seurakunnan läsnäolo turvattaisiin tulevissa haasteissa. Tällöin istuttiin yhteiseen pöytään ja jaettiin huoli naapuriseurakuntien kesken. Tuolloin koillis-savolaiset seurakunnan päättäjät liittyivät menneiden sukupolvien vastuulliseen joukkoon. Kun yksin voimavarat eivät riittäneet turvaamaan seurakunnan läsnäoloa kaikilla alueilla, päätettiin yhteenliittymällä rakentaa sellainen seurakunta, joka turvaa toiminnan kaikkein pienimpienkin alueseurakuntien alueilla.

Työtä on toteutettu nyt yli kymmenen toimintavuoden ajan. Tätä rakennemuutosseurakuntaa rakentamaan olemme tarvinneet ja jatkossakin tarvitsemme kaikkia seurakuntamme jäseniä. Yhdessä työtä tehden ja rukoillen me jatkamme sillä tiellä, jonka esi-isämme näillä mailla ovat hyvin pohjustaneet.

Tehtävässämme meitä rohkaisee tieto siitä, että vuosisatojen ajan kirkoissamme ja seurakunnissamme on rukoiltu nousevien sukupolvien ja heidän työnsä puolesta. Nuo rukoukset kantavat meitä eteenpäin tämän päivän ratkaisuissamme ja samalla velvoittavat meitä huolehtimaan siitä, että myös meidän jälkeemme evankeliumin hyvä sanoma on kuultavissa seurakuntamme alueella. Tähän rukoukseen ja toimintaan Järvi-Kuopion seurakunta rohkaisee liittymään, ja saamaan voimaa yhteisestä uskosta.

Juha Hagman, Järvi-Kuopion kirkkoherra

Juha Hagman

Ota yhteyttä

Kirkkoherra
Järvi-Kuopion seurakunta
Paasikoskentie 1
73500 Juankoski