Tulevia retriittejä ja muita hiljaisuuden päiviä vuonna 2023

Tarkemmat tiedot suunnitteilla olevista tapahtumista päivittyvät myöhemmin. Seuraathan päivittyviä tietoja.

Syyskuu

Hiljaisuuden ilta Puijon kirkolla la 23.9. klo 16. Aloitamme Hiljaisuuden messulla. Sen jälkeen mahdollisuus hiljentyä sisällä tai ulkona Sammakkolammen hiljaisuuden polulla. Ilta päättyy iltapalaan hiljaisuudessa. Järjestää Kuopion ev.lut. seurakunnat ja Puijon seurakunta. Lisätietoja Mari Voutilainen, 0404848433. 

Lokakuu

Hiljaisuuden retriitti Siilinjärvellä Ruokoniemen leirikeskuksessa 27.-29.10. Hinta on siilinjärveläisille 48 e, muille 84 e, sisältäen täysihoidon, ohjelman ja yöpymiset yhden hengen huoneessa. Otsikkona on 'Luottamuksen lähteillä'. Ohjaajina ovat diakonissa Eeva Väätäinen ja pastori Matti Hoffren. Ilmoittautumiset ja tiedustelut 12.10. mennessä sähköpostitse matti.hoffren@evl.fi tai tekstiviestillä p. 0447284603. 

Marraskuu

17.–24.11. Ignatiaaninen retriitti
Rytkyn leirikeskus
järj. HELVA

Ignatiaaninen retriitti kutsuu henkilökohtaisesti ohjatulle hengelliselle matkalle. Osallistuja sitoutuu neljään päivittäiseen omaan rukousmietiskelyyn Raamatun tekstin äärellä sekä noin puolen tunnin mittaiseen tapaamiseen ohjaajansa kanssa. Ohjauskeskustelussa on mahdollisuus jakaa luottamuksellisesti ohjaajan kanssa sitä, mitä omassa rukouksessa tapahtuu. Muutoin retriitti vietetään hiljaisuudessa. Päiväohjelmaan kuuluvat myös yhdessä vietettävä messu, illan hiljentyminen sekä yhteiset ruokailut. Retriitin ohjaajina toimivat koulutetut ignatiaanisen retriitin ohjaajat Ismo Haapanen, Sisko Laitinen, Marja-Leena Virolainen ja Salla Tyrväinen.

Hinta (sis. täysihoidon liinavaatteineen): 450€/ eläkeläisiltä, työttömiltä ja opiskelijoilta 330 €; Kuopion srk-yhtymän ulkopuolelta tuleville 500/415 €. Voit hakea tarvittaessa avustusta retriittimaksuun oman alueesi seurakunnan diakoniatyöstä. Retriittimaksu laskutetaan retriitin jälkeen.

Retriitissä on vielä tilaa. Ilmoittautuminen 1.11. mennessä : https://www.mvs.fi/srk/kuopio/ilmoittautuminen/ilmoittautuminen.php?add=9ad1c00d759b9621a7eef814ce1df2d852&lang=fi. Voit tiedustella ignatiaanisesta retriitistä Salla Tyrväiseltä, puh. 040-4848 320. 

Lisätietoja: pastori Mari Voutilainen, mari.voutilainen@evl.fi, p. 040 4848 433.

Huom. Muutokset mahdollisia.

Retriiteistä ja muista hiljaisuuden viljelyyn liittyvistä tapahtumista ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla tapahtumakalenterissa.

Kuvassa järvimaisema ja punertava auringonlasku.
Kuva: Anna Väätäinen.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset tai ryhmässä toteutuvat ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisten lukumäärä ja tapaamistiheys vaihtelevat sovitun retriitin keston mukaan.
 
Retriitin ohjaajina toimivat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
 
Lisätietoja pastori Mari Voutilainen, mari.voutilainen@evl.fi, p. 040 4848 433.