Retriitit

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)
 
Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Mikä on retriitti?

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa.
Kuopion ev.lut seurakuntayhtymässä järjestettävät hiljaisuuden retriitit toteutetaan pääsääntöisesti Rytkyn leirikeskuksessa.
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on 4 henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 34 päivän mittainen.
 
Arkipäivän retriitti l. kotiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisia ohjaajan kanssa on 8-12 sopimuksesta ja tapaamistiheydestä riippuen.
 
Retriitin ohjaajina ovat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien sivuilta.
Kuopiolaisia retriitinohjaajia (pdf)
Retriitinohjaajia Kuopion hiippakunnassa

 
Lisätietoja pastori Salla Tyrväinen, puh. 040 4848 320, salla.tyrvainen@evl.fi, Männistön seurakunta.
 
Retriiteistä ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla.

Sirkka-Liisa Raunio Hiljaisuuden Ystävät ry:stä. Kuva: Sirpa Saarela

Hiljaisuuden retriitti "Kaikesta sielustasi" Rytkyn leirikeskuksessa 18.-20.10.

Ohjaajina ignatiaaninen retriitinohjaaja Sisko Laitinen ja pastori Salla Tyrväinen . Ohjelma koostuu yhteisistä rukoushetkistä, messuista, ohjaajien virikepuheista, ruokailuista, saunomisesta, mahdollisuuksista lepoon, luonnossa liikkumiseen ja keskusteluun ohjaajan kanssa. lmoittautuminen 1.9.-6.10. https://www.kuopionseurakunnat.fi/manniston-seurakunta/ilmoittautumiset

Henkilökohtaisesti ohjattu RETRIITTI
to 21.11.- su 24.11.2019 Hirvijärven leirikeskuksessa

Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti rakentuu hiljaisuudelle,  Raamatun rukoushetkiin ja ulkoiluun.   

Henkilökohtaiset ohjauskeskustelut ja messu päivittäin.

Retriitin ohjaajina toimivat ignatiaaniset retriittiohjaajat Sisko Laitinen, Marjaleena Virolainen ja Ulla Turunen. Hinta Kuopion ev.lut. seurakuntien jäsenille 100 €. Opiskelijat, työttömät, eläkeläiset 80 €. Seurakuntayhtymän ulkopuolelta tulevat 140 €/100 €.

Ilmoittautuminen 25.9. - 7.11.2019
http://www.kuopionseurakunnat.fi/alavan-seurakunta/ilmoittautumiset

Arkiretriitti 11.–18.12.2019

Ohjaajina Marja-Leena Virolainen, Tarja Säynevirta ja Ulla Turunen.

Aloitus ja päätös Tuomiokirkon keskiviikkomessusta, joista jälkimmäinen on hiljaisuuden messu. Torstaista tiistaihin arkiretriittiin kuuluu päivittäinen keskusteluhetki (30 min.) ohjaajan kanssa, kullekin päivälle annetun raamatuntekstin pohjalta. Arkiretriittimme tarjoaa mahdollisuuden valmistautua jouluun hengellisesti.

Hinta Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymän alueelta tuleville 40 €. Opiskelijat, eläkeläiset ja työttömät 20 €. Seurakuntayhtymän ulkopuolelta tuleville 60 €/30 €.
Ilmoittautuminen 1.–30.11. Lisätiedot ja tiedustelut pastori Salla Tyrväinen 040 4848 320.

ILMOITTAUDU TÄSTÄ