Tulevia retriittejä ja muita hiljaisuuden päiviä vuonna 2023

Tarkemmat tiedot suunnitteilla olevista tapahtumista päivittyvät myöhemmin. Seuraathan päivittyviä tietoja.

Toukokuu 

5.–7.5. Hiljaisuuden retriitti Rytkyn leirikeskuksessa

Mari Voutilainen, Piio Lappalainen. Yhteistä ja omaa hiljaisuutta rukoushetkillä, ruokailuilla ja levolla rytmitettynä. 

Hinnat: Kuopion seurakuntayhtymän alueella asuvat 80e/60e eläkeläiset, opiskelijat, työttömät sekä muualta tulevat 100e/80e.

Retriittiin haku 3.-18.4. täyttämällä lomake www.kuopionseurakunnat.fi/puijonseurakunta/ilmoittautumisetLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Lisätietoja: Mari Voutilainen, p. 0404848433, mari.voutilainen@evl.fi

Järj. Puijon srk 

Elokuu 

18.–20.8. Ensikertalaisten hiljaisuuden retriitti
Rytkyn leirikeskus
Järj. Alavan srk

Syyskuu

22.–24.9. Hiljaisuuden retriitti Siionin virsin
Aholansaari
Järj. Järvi-Kuopion srk yhteistyössä Aholansaaren kanssa

Marraskuu

17.–24.11. Ignatiaaninen retriitti
Rytkyn leirikeskus
järj. HELVA

Lisätietoja: pastori Mari Voutilainen, mari.voutilainen@evl.fi, p. 040 4848 433.

Huom. Muutokset mahdollisia.

Retriiteistä ja muista hiljaisuuden viljelyyn liittyvistä tapahtumista ilmoitetaan Kirkko ja koti -lehdessä sekä verkkosivuilla tapahtumakalenterissa.

Kuvassa järvimaisema ja punertava auringonlasku.
Kuva: Anna Väätäinen.

Mikä on retriitti?

"Lähtekää mukaani johonkin yksinäiseen paikkaan, niin saatte vähän levähtää" (Mark. 6:30-34)

Tämä Jeesuksen oppilailleen antama esimerkki vetäytymisestä kuvaa hyvin hiljaisuuden retriitin keskeistä periaatetta: irrottautumista siitä, mikä uuvuttaa, lähtemistä yhdessä lähelle luontoa ja Kolmiyhteistä Jumalaa.
  
Sana retriitti merkitsee takaisin, erilleen vetäytymistä. Retriitti on mahdollisuus antaa tilaa levähtää ja kuunnella itseään, avautua rauhassa Jumalan sanan puhutteluun.
 
Monenlaisen elämän vaatimusten ja epävarmuuden keskellä usein hukkaannumme. Retriittihiljaisuus on yksinkertaisuutta, joka auttaa erottamaan oleellisen ja merkityksellisen elämässämme.

Hiljaisuuden retriitti on useimmiten viikonvaihteen mittainen mahdollisuus elää yhteisöllisessä hiljaisuudessa joko retriittikeskuksessa tai seurakuntien leirikeskuksessa. 
 
Hiljaisuuden retriitissä on selkeä päiväohjelma, joka luo elämään luonnollisen rytmin. Päiväohjelma koostuu säännöllisistä hetkirukouksista, messusta ja yhteisistä aterioista. Retriittivieraalla on oma huone, hiljaisuuteen tukevaa luettavaa ja ympärillä kaunis luonto.

Ignatiaaninen retriitti tarkoittaa kahdeksan päivän mittaista henkilökohtaisesti ohjattua retriittiä. retriittikeskuksessa. Päiväohjelmassa on neljä henkilökohtaista rukousmietiskelyä Raamatun tekstin äärellä, yhdessä vietettävä messu ja illan hiljentyminen sekä ruokailut. Henkilökohtainen ohjaus merkitsee sitä, että jokainen retriittivieras eli vaeltaja tapaa päivittäin ohjaajansa eli kumppaninsa kanssa.
 
Henkilökohtaisesti ohjattu retriitti on rakenteeltaan samanlainen kuin edellinen, mutta kestoltaan lyhyempi, tavallisesti 3–4 päivän mittainen.
 
Arkiretriitti tarkoittaa hengellisen ohjauksen prosessia, jossa henkilökohtaiset tai ryhmässä toteutuvat ohjauskeskustelut ja raamattumietiskelyt tapahtuvat arkielämän keskellä. Tapaamisten lukumäärä ja tapaamistiheys vaihtelevat sovitun retriitin keston mukaan.
 
Retriitin ohjaajina toimivat retriittiohjaajakoulutuksen käyneet seurakunnan jäsenet ja työntekijät. Ohjaajien nimiä löydät Hiljaisuuden Ystävien Linkki avautuu uudessa välilehdessäsivuilta.
 
Lisätietoja pastori Mari Voutilainen, mari.voutilainen@evl.fi, p. 040 4848 433.