”Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa”

Alkujaan Tanskasta maailmantietoisuuteen noussut hyggeily on ollut ilmiönä pinnalla jo muutaman vuoden. Kyseinen elämäntapa voi kuuleman mukaan pelastaa monet kaamosväsymykseltä. Syksyn pimenevät illat houkuttelivat ottamaan selvää, mistä tässä kaikessa oikein on kyse.

Tarkemmin asiaan perehdyttyäni huomasin, että kyseessä ei ole mikään mullistava keksintö. Suomeksi hyggeily tarkoittaa kotoilua. Siis sitä, että saa halutessaan oikein luvan kanssa kääriytyä lämpimän huovan sisään sohvan nurkkaan. Tai vaihtoehtoisesti kutsua ystäviä kylään yhteisen ruokapöydän ääreen. Trendiin liittyvät keskeisesti kynttilät, joita sytytellään kotiin luomaan tunnelmaa. Ilmiön ytimessä ovat siis vaihtoehtoisesti joko tietoinen yksinolo tai sitten ystävien läsnäolo höystettynä kynttilän valolla. Hyggeilyssä ydinasia on ihmisen sisimmässä syntyvä hyvänolon tunne.

Hyggeilystä löytyy samoja aineksia kuin jumalanpalveluksesta. Kirkossa voi hiljentyä yksin ja yhdessä tuntien Jumalan rakastavat käsivarret ympärillään. Messussa käydään yhteiseen ruokapöytään nauttimaan pyhää ehtoollista Kristus leivässä ja viinissä läsnä olevana. Myös kynttilöillä on oma paikkansa ja tehtävänsä kirkossa ympäri vuoden.

Valon sytyttäminen on ollut osa kristittyjen kokoontumista jo varhain. 300-luvulta lähtien kynttilät ovat loistaneet jumalanpalveluksissa. Ne viestivät lämpöä, yhteyttä, rukousta ja pyhän läsnäoloa kaikissa kirkollisissa toimituksissa.

Kynttilä kertoo myös toivosta. Siitä toivosta, minkä Jumala meille elämässä lahjoittaa. Sekä siitä iankaikkisen elämän toivosta, jota meidän on kristittyinä lupa odottaa. 

Alkavan syyskauden pimenevät illat ja vähän kerrassaan hämärtyvät päivät voimme kääntää hyväksi voimavaraksi. Sytytetään kynttilät ja nautitaan niiden loistosta. Yksin ja yhdessä, kotona ja kirkossa. Pidetään ikuisen toivon liekki palamassa myös sydämissämme. Yhdessä saamme huokaista rukouksen Isä Jumalalle virren 600 sanoin:

Suo, Herra, toivon kynttilöiden loistaa,
tyyneksi, lämpimäksi liekki luo.
Valaiset pimeän, voit pelot poistaa.
Jää keskellemme, Kristus, rauha tuo!

Siunausta elämääsi!

Miia Gabel
vs. nuorisopappi
Tuomiokirkkoseurakunta

Tuomiokirkkoseurakunnan toimisto
Pappien ja tilojen varaustiedustelut perhejuhliin puh. 040 4848 248 arkisin klo 9-15 tai sähköpostilla. Vihkiajan varauksia kesälle 2021 voi esittää tammikuusta 2020 alkaen loppiaisen jälkeen.

Tuomiokirkkoseurakunnan työntekijät

Hautausten (myös tilavaraukset) ja hautojen hoito-asiat hoidetaan Hauta- ja Puistotoimistossa.

Virkatodistukset ja sukuselvitykset