Hengellisen elämän vahvistaminen

Rukouksesta, jumalanpalveluksesta, hartauksista, retriiteistä.

Moni ihminen rukoilee ja pohtii hengellisiä kysymyksiä. Jokainen voi lähestyä Jumalaa niillä tavoilla, jotka ovat itselle läheisiä. Joku tahtoo tulla jumalanpalvelukseen tai kokoontua seurakunnan ryhmässä, toinen tuntee pyhän läsnäolon luonnossa tai yksinäisyydessä.

Rukous on sydämen puhetta Jumalan kanssa. Se voi olla vanhan tutun rukouksen rukoilemista, omia sanoja, hiljaista huokausta Jumalan puoleen tai Jumalan kuuntelua hiljaisuudessa. Rukous ei ole paikkaan eikä tapaan sidottua. Jumala kuulee rukouksemme ja näkee meidät, missä olemmekin.

Hengellisyys on kokonaisvaltainen asia. Se kumpuaa ihmisen kaipauksesta. Se toteutuu elämän moninaisuuden ja rosoisuudenkin keskellä. Usko on rakastamista ja palvelemista, niissä kasvamista ja kilvoittelua, jottei epätoivo ja itsekkyys voittaisi meitä.

Kristillinen usko on matka, jolla tarvitaan ravintoa ja ohjausta. Jeesus sanoo: ”Seuraa minua”. ” Minä olen tie, totuus ja elämä”. ”Minä olen elämän leipä”.

"Kirkko on matkalla oleva yhteisö. Olennaista kirkolle on hengellinen todellisuus. Kirkko elää rukouksessa. Se on osa Kristuksen ruumista, elävä, huokaileva ja kaipaava.” sanoo rovasti Seppo Häyrynen. Toisaalta hengellisyys on hyvin henkilökohtaista. Toisaalta kristillisen kirkon hengellisyys elää ja on elinvoimainen yhteisössä.

Arjen hälinän keskellä hiljaisuuden merkitys korostuu. Siksi välillä on tarpeen pysähtyä, jotta jäisi aikaa myös elämän arvojen ja sisäisen elämän pohdinnalle, jotta kuulee, mitä Jumalalla on sanottavaa. Yksi hengellisen elämän vahvistamisen muoto on hiljaisuuden viljely.

"Kun sielu pääsee tietämään, että Jumala on täysin muuta kuin luotu, se pääsee myös ihmetykseen, ja siitä pidemmälle vietynä saapuu vaikenemiseen. Hiljaisuudessa Jumala uppoaa sieluun, jonka armo kastelee läpikotaisin." Mestari Eckhart

Retriitit avaavat tilaa henkilökohtaiseen ja yhteisölliseen rukoushiljaisuuteen.

Hiljaisuuden talo -illat tarjoavat hiljaisuutta; Jumalan, toistemme ja itsemme kuuntelemista; jakamista ja yhteyttä.

Hengellinen matkakumppanuus on sitä, että matkakumppani ja ohjaaja kulkee rinnalla.

Pyhiinvaellus liittää vuosituhantiseen vaeltavan Jumalan kansan yhteyteen.
 

Kuva: Sirpa Saarela

Rukous epidemian aikana

Ole, pyhä Jumala, heidän tukenaan, jotka kärsivät tai pelkäävät näinä päivinä. Anna enkeleidesi valvoa heitä, jotka nukkuvat. Pidä huolta kaikista sairaistasi, oi Kristus. Anna lepo uupuneille, siunaus kuoleville, rauha kärsiville, lohtu vaivatuille, suoja iloitseville, kaikki tämä rakkautesi tähden. Tee meistä sinun käsiäsi kärsimyksen keskellä. Täyttäköön Jumala meidät ilolla ja rauhalla niin että voimme olla täynnä toivoa ja luottamusta Pyhän Hengen voimassa.

Ikoni Pyhä Ylienkeli Gabriel

Juhani Rekolan kirjaan "Ruusumaanantaista pääsiäisaamuun" perustuvia hiljaisen viikon ahtisaarnoja lötyy täältä: https://www.kuopionseurakunnat.fi/manniston-seurakunta/jumalanpalvelukset

Ohjeita meditatiiviseen eli keskittävään rukoukseen

 

RAAMATTUMEDITAATIO ignatiaanisen perinteen mukaan.  Viivy Jumalan läsnäolossa. Pyydä, että ajatuksesi ja koko olemuksesi saavat tässä hetkessä suuntautua Häneen. Kerro Hänelle, mitä kaipaat. Lue valitsemasi kohta evankeliumeista tai muualta Raamatusta useaan kertaan. Astu sisälle kertomuksen näyttämölle mielikuviesi ja aistiesi avulla. Jos mahdollista, keskustele tekstin henkilöiden kanssa, erityisesti Jeesuksen kanssa. Mitä Jumala tässä raamatun kohdassa puhuu? Mihin Hän sinua kutsuu? Mikä koskettaa sinua erityisesti? Päätä rukoushetki tietoisesti Isä meidän -rukoukseen ja siunaamalla itsesi kolmiyhteisen Jumalan, Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen.

 

KUVAN TAI IKONIN KANSSA RUKOILEMINEN • Kerro Jumalalle, mitä tarvitset ja kaipaat. Pyydä Jumalan elävöitystä ja sitä, että kuva näyttäisi, mitä Jumala tahtoo sinun näkevän. • Mitä tunnet katsoessasi kuvaa? Pidätkö siitä, vai etkö pidä? Voit kiinnittää huomiota väreihin, asetelmaan, tunnelmaan jne. • Tarkastele kuvaa huolellisesti. Jos siinä on ihmisiä, huomioi, miten he liittyvät toisiinsa. Mitä he tuntevat? Onko kuvassa merkityksellisiä symboleja tai muita merkkejä? • Vietä aikaa kuvan kanssa • Mitä muuta kuva kertoo sinulle? Haastaako se sinua? Löydätkö uusia näkökulmia asioihin? Ehkä et pidä taiteilijan näkemyksestä tai tulkitset toisin. • Voit haluta puhua Jumalalle kuvasta, tai jostakin kuvan herättämästä elämässäsi. Voit myös haluta kes-kustella jonkin kuvan hahmon kanssa. • Lopeta tietoisesti, esimerkiksi Isä meidän -rukouksella.

 

PÄIVÄN KATSELU ILLALLA ignatiaanisen perinteen mukaan • Ota illalla ennen nukkumaanmenoa itsellesi rauhallinen hetki ja hyvä asento ja käy päivääsi läpi muutaman minuutin ajan seuraamalla näitä ohjeita: • Hiljenny ensin pieneksi hetkeksi • Anna sitten päivän tapahtumien kulkea mielessäsi, kuin filminauhana. • Mistä olet tässä päivässä kiitollinen? Kiitä siitä Jumalaa. • Jäikö jokin asia vaivaamaan sinua? Kerro se Jumalalle. • Missä tunnistit Jumalan läsnäolon? • Mikä tunnekokemus vaikutti tänään vahvimmin? Jätä itsesi ja elämäsi kokonaan Jumalan käsiin.

 

Kasvun aika. Kuva: Sirpa Saarela
Jumalanpalvelus - mitä siellä tapahtuu? Rukous - sydämen puhetta Jumalalle Sana sinulle - hartaus joka pyhäpäivälle Hartaudet Horisontti Yle AreenaPisara Yle Areena
 

Linkkejä päivittäiseen rukoukseen

Pyhä tila

Sacred Space

Pray as you go

 

"Kristityn elämää on kutsuttu tieksi. Tien kulkija kohtaa vaihtelevia maisemia ja näköaloja."
 
"Kristillisen kirkon pitkä ja rikas hengellisen ohjauksen perinne muistuttaa, että tiellä ei tarvitse olla yksin."

"Kukin aikakausi on tuonut perinteeseen oman vivahteensa, mutta perusviesti on pysynyt samana:
Kristillinen usko on prosessi, jonka kautta yksittäinen ihminen kasvaa yhä syvempään elämän yhteyteen Jumalan kanssa."
 
(Lainaukset: Hengellisen ohjauksen kirja, toim. Heikki Kotila.)

Päivän rukoushetket -sivulta löydät striimattuja hetkipalveluksia:                                                                                       www.facebook.com/Rukoushetket                                                                                                                                                                             Arkiretriittiryhmä: www.facebook.com/groups/236093197413966/?ref=group_header                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          Hiljaisen huoneen jumalanpalveluksessa voit hiljentyä omalla tavallasi omaan tahtiin:  https://www.hiljaisuudenystavat.fi/hh                                              

Seurakuntien ja kirkkojen hartauksia ja jumalanpalvelusstriimejä löydät täältä:  https://evl.fi/uutishuone/pinnalla-nyt/koronavirus/hartauksia-verkossa?fbclid=lwAR0R0HeR9DghQ5u8ITCJC4POdo2E/rFzuwWSM3jLaKjS8zSXoH-xSd4N2lc#ea173885                                                                                              

 

Mikä on Helva?

Helva (Hengellisen elämän vahvistaminen) -työryhmä perustettiin kehittämään ja koordinoimaan Kuopiossa järjestettävää retriittitoimintaa sekä edistämään seurakuntayhtymän työntekijöiden ja seurakuntalaisten mahdollisuutta hengellisen elämän hoitamiseen.