Pyhiinvaellus

Pyhiinvaellus on kristittyjen vanha tapa etsiä yhteyttä Jumalaan, ja samalla se on ilmaus vaeltajan omasta uskosta Luojaan.
 
Aikojen saatossa tapa lähteä pyhiinvaellukselle väheni ja pääsi lähes unohtumaan. Mutta viime aikoina se on alkanut herätä henkiin – ehkäpä aikamme tehokkuuden korostamisen ja kiireen vastapainona. Pyhiinvaellukselle voi lähteä yksin tai yhdessä. Vaeltaa voi monella tavalla: kävellen, pyöräillen, veneellä matkaten, oman valinnan mukaan.
 
Tällä hetkellä suomalaisille tunnetuin reitti on Santiago de Compostela Espanjassa.
 Pyhiinvaellusreittejä on myös Suomessa. Lähialueellamme järjestettäviä pyhiinvaelluksista ovat esimerkiksi Paavon patikka (Lapinlahdella) ja Pieni Pyhiinvaellus Aholansaaressa.

Pyhiinvaellukseen kuuluu olennaisena kiireettömyys ja hiljaisuus, mutta myöskin keskustelut matkan varrella kohdattavien vaelluskumppaneiden kanssa.

Varusteet


Perinteisesti pyhiinvaeltajan on tunnistanut hänen varusteistaan: kengät, sauva, hattu, viitta, laukku, simpukka ja lyhty.
 

Kengät – hitaus älä kiirehdi

Sauva – vapaus suoja vihollista vastaan, turva kävelyyn

Hattu – huolettomuus suoja auringolta ja pahoilta ajatuksilta

Viitta – yksinkertaisuus suoja sateelta ja kovilta sanoilta

Laukku – jakaminen mahdollisuus jakaa ruoka tarvitsevien kanssa

Simpukka – hiljaisuus muistutus sisäisen hiljaisuuden tarpeellisuudesta

Lyhty – rukous tie Pyhän läsnäoloon

 

 

Kuva: Sirpa Saarela
Santiago de Compostelan tiellä. Kuva: Sirpa Saarela

Kirkkojen pyhiinvaellus 10.-11.8.2019 Kuopiossa

Kaipaatko hiljentymistä ja luonnossa liikkumista? Lähde mukaan kirkkojen pyhiinvaellukselle. Vaellamme lauantaina 10.8. Kallaveden kirkolta Alavan ja Puijon kirkkojen kautta Poukaman leirikeskukseen, jossa majoitutaan yön yli. Sunnuntaina vaellus jatkuu Pyhän Johanneksen kirkon kautta tuomiokirkkoon.

Vaellus tapahtuu pyhiinvaelluksen hengessä. Osa matkasta vaelletaan hiljaisuudessa. Matkan varrella kirkoissa vietetään rukoushetkiä. Pyhiinvaellus on kristittyjen vanha tapa etsiä yhteyttä Jumalaan, ja samalla se on ilmaus vaeltajan omasta uskosta Luojaan. 

Vaelluksen pituus on noin 25 km. Vaeltajilta edellytetään kohtuullista peruskuntoa. Vaelluksen hinta 70 € sisältää majoituksen Poukaman leirikeskuksessa la-su, ateriat la ja su sekä hiippakunnan 80-vuotisjuhlavuoden t-paidan. 

Ilmoittautuminen Kuopion hiippakunnan verkkosivuilla: https://www.kuopionhiippakunta.fi/kalenteri/kirkkovaellus/.  Vaellukselle otetaan 18 henkilöä ilmoittautumisjärjestyksessä.

Ennen vaellusta järjestetään ke 7.8. klo 18-20 vaellusinfo, johon osallistuminen on edellytys vaellukselle osallistumiseen.

Vaellus on osa Kuopion hiippakunnan 80-vuotisjuhlavuoden tapahtumia.

Lisätiedot: vs. hiippakuntasihteeri Maija Sankari, maija.sankari@evl.fi, p. 044 7050 608.