Uutisia Kuopion seurakunnista

Uutislistaukseen

Seurakuntayhtymä saa ympäristödiplomin 

Kuopion hiippakunnan piispa Jari Jolkkonen luovuttaa kirkkohallituksen myöntämän ympäristödiplomin Kuopion ev.lut. seurakuntayhtymälle 23.8. 

vihreällä taustalla kahdet kädet. Toisessa kädessä kasvin taimi

Kuopion ev.lut. seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti 20.9.2021 ympäristödiplomin hakemisesta. Se on seurakuntia varten räätälöity väline, joka auttaa niitä täyttämään hyvin vastuutaan luomakunnasta.

Ympäristödiplomi on lähes kaikilla suurimmilla seurakunnilla ja seurakuntayhtymillä ja myös useilla pienillä seurakunnilla. Diplomi on voimassa myöntämisvuosi mukaan lukien viisi kalenterivuotta. 

Seurakuntayhtymän ja sen seurakuntien ympäristötyötä ohjaa vahvistettu ympäristöohjelma.

Astetta alemmas 

Seurakuntayhtymä osallistuu muun muassa valtionhallinnon yhteiseen "Astetta alemmas" -energiansäästökampanjaan. Eniten tämä näkyy lämmityksessä. ”Tavoitteena on vähentää lämmitysenergian kulutusta noin 10 prosentilla. Tavoitteeseen on päästy hyvin ja osin tavoitteet on jopa ylitetty. Lämmitystä vähennetään, kun säätila siirtyy nollan tuntumaan eli syksyinen kosteus poistuu. Tilojen lämmitystä vähennetään pääosin kahdessa vaiheessa, jotta lämpötilaeron muutos ei tunnu jyrkältä. Myös ilmanvaihdon täyden tehon aikoja rajoitetaan. Turvallisuussyistä ulkovalaistuksessa ei säästetä”, kertoo huoltoteknikko, ympäristövastaava Jouni Malkki

Luonnon monimuotoisuutta on lisättävä 

Ympäristödiplomia edeltäneessä arvioinnissa Kuopion seurakunnat saivat kiitosta muun muassa ympäristökasvatuksesta. Ympäristöteemat on sisällytetty etenkin lasten ja nuorten toimintaan ja rippikouluihin. Hiljaisuuden polkuja ja paikkoja löytyy useita. 

Hautausmailla on kiinnitetty huomiota kasteluveden käytön optimoimiseen ja vieraslajien kuten jättipalsamin torjuntaan. 

Keittiöissä ruokahävikin vähentäminen toimii jo hyvin. Kuopion seurakunnissa tarjottavaksi kahviksi ja teeksi valitaan Reilun kaupan -tuotteita. Käytössä on myös kukkia, banaaneja ja muita reiluja tuotteita. Jätteiden kierrätykseen kiinnitetään huomiota ja myös pesuaineet ovat mahdollisimman ympäristöystävällisiä. 

Ympäristökatselmuksen auditoijat Mimma Kuurakka ja Kaarina Vepsäläinen kiittävät seurakuntayhtymää ympäristötoiminnan ja -tavoitteiden monipuolisuudesta. Kiitosta tuli myös tilojen käytön monimuotoisuudesta. 

Ympäristöohjelman mukaisesti yhtymässä on lisättävä edelleen monimuotoisuutta ja tähdättävä hiilineutraaliuteen. Mainioksi esimerkiksi auditoijat nimesivät Männistön seurakunnan pörriäisprojektin, joka alkoi seurakuntalaisten ideasta. Tänä keväänä myös Tuomiokirkonmäelle on pystytetty hyönteishotelli ja Kallaveden kirkon pihalle pörriäisniitty. Hautausmaille puolestaan on lisätty linnunpönttöjä, joita seurakuntalaiset ovat tehneet vapaaehtoistyönä. 

Hiilineutraali kirkko 2030 

Ympäristöohjelman päätavoitteena on tarttua Suomen evankelis-luterilaisen kirkon yhteiseen Hiilineutraali kirkko 2030 -tavoitteeseen. Seuraavana askeleena on laatia suunnitelma hiilineutraaliin seurakuntayhtymään tähtäävistä käytännöistä.

”Uuden yhteisen kirkkoneuvoston on hyvä olla tietoinen toimenpiteistä, ympäristödiplomin vaatimuksista ja siitä, mitä edellinen kirkkoneuvosto on suunnitellut”, Vepsäläinen muistuttaa. 

”Ilmastonmuutoksen torjunnalla ja luonnon monimuotoisuuden hupenemisen pysäyttämisellä on kiire. Hiilipäästöjä vähentävät toimet kannattaa toteuttaa viipymättä – varsinkin siellä missä ilmastovaikutuksia syntyy eniten, kuten kiinteistöjen lämmityksessä, hankinnoissa ja ruokatarjoiluissa”, Mimma Kuurakka painottaa. 

Hiilipäästöjä vähentävät toimet toteutettava viipymättä 

Yhtymän metsät ovat vielä niukasti hiilipäästöjen lähde hiilinielun sijasta. Huolellisella metsänhoidolla ja suojelulla tilanne voidaan kääntää. Askel hiilijalanjäljen parempaan hallintaan on jo otettu, kun yhtymässä on käytössä hankintojen hiilijalanjälkilaskenta. Seuraavaksi panostetaan hankintojen ympäristövaikutusten kattavampaan selvittämiseen ja huomiointiin hankintatilanteissa. 

Tutustu Kuopion seurakuntien ympäristöohjelmaan Linkki avautuu uudessa välilehdessä
Lisätietoja Kirkon ympäristödiplomistaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Mon Aug 14 15:00:00 EEST 2023