Kaikki kääntyy vielä hyväksi 

Kaikki kääntyy vielä hyväksi, kaikki ja kaikenlaiset asiat kääntyvät vielä hyväksi.
(Juliana Norwichlainen, mystikko 1300-luvulta) 

Aina ei ole helppoa luottaa siihen, että kaikki kääntyy hyväksi. Erityisesti pitkään jatkuvissa konflikteissa voi toivo paremmasta peittyä epätoivoon ja turhautumiseen. Siksi rukoilemme Jumalalta luottamusta Kaikkivaltiaan mahdollisuuksiin: 

Jumala Isämme, rukoilemme sinua. Rukoilemme rauhaa tähän maailmaan, rukoilemme rauhaa Lähi-itään, rukoilemme rauhaa omaan kotimaahamme, rukoilemme rauhaa maailman kaikkien konfliktien ja sotien keskelle. Kuule meitä.

Jeesus Vapahtajamme, rukoilemme sinua. Anna anteeksi väärät sanamme ja tekomme, kaiken, millä olemme rikkoneet rauhaa suhteessa toiseen ihmiseen. Tuo rauhasi tyynnyttämään levottomuutemme. Kuule meitä.

Herra, kuule jokainen sydämessä huokaistu rukous ympäri maailman. Anna luottamus sinuun ja sinun mahdollisuuksiisi. Kuule meitä. Aamen.

--

Ekumeenista vastuuviikkoa vietetään (22 .-29.10.). Se on kirkkokuntien ja monien kristillisten järjestöjen yhteinen ihmisoikeus- ja vastuullisuuskampanja, jossa kirkot toimivat oikeudenmukaisemman maailman puolesta. Vastuuviikkoa on vietetty vuodesta 1979 alkaen, ja sen tarkoitus on saada ihmiset pohtimaan, kyselemään ja arvioimaan omaa elämäntapaansa suhteessa maailman tilaan. 

Tänä vuonna teema on Pyhä rauha – kristityt rauhan rakentajina. Vastuuviikko haastaa kaikkia kristittyjä miettimään, mitä yhteisiä keinoja meillä on rakentaa rauhaa, joka on jatkuvasti vaarassa maailman eri puolilla. Haluammehan olla vastavoima rauhattomuuden ja pelon ilmapiirille ja olla rauhan sillanrakentajia. Koko marraskuun ajan Sammakkolammen Hiljaisuuden polku johdattelee rukoukseen rauhan puolesta.