Uutisia Kuopion seurakunnista

Uutislistaukseen

Pyhäinpäivä – kuoleman kautta elämään

Pyhäinpäivä on nimestään huolimatta paitsi pyhien, myös vainajien muistopäivä. Päivä on keskeinen kristinuskon sisällön kannalta ja se muistuttaa meitä kaikkia kuoleman vääjäämättömyydestä. Pyhäinpäivää vietetään tänä vuonna lauantaina 5.11.
pyhainpaiva_kuvankertomaa_M.jpg

Kuolema juuri antaa järjen koko kristinuskon pelastushistorialliselle opetukselle.

Kuvan kertomaa

Asetelmat ovat kristillisen taiteen kuvia, joiden kautta tartutaan kuoleman mysteeriin. Niiden kautta muistutetaan teosten katsojia vääjäämättömästä siirtymisestä tuonpuoleiseen, elämän ohimenevyydestä. Kuoleman symboliikka asetelmissa on runsasta.

Nobertus Gysbercthsin teoksessa lappeellaan oleva tiimalasi muistuttaa ajan kulumisesta. Tiimalasin yläpuolella oleva pääkallo muistuttaa katumuksen tarpeellisuudesta ennen kuolemaa.

Kukkakimppukin on huolella koottu. Anemone symboloi kuolemaa ja tuskaa, iiris on toivon, uskon ja oikeudenmukaisuuden symboli. Unikko viittaa huumaavuutensa tähden uneen ja kuolemaan. Hyasintti on liitetty kuolemaan ja sen voittamiseen jo antiikin ajoista alkaen. Kreikkalainen mytologia kertoo meille, kuinka Apollon-jumala vahingossa surmasi ystävänsä Hyakhintoksen. Onneton Apollon halusi herättää ystävänsä edes jollain tavoin henkiin ja teki maahan valuneesta verestä hyasintin.

Teos muistuttaa meitä kuitenkin siitä, että myös maan päälle jää meistä jotain. Patsas, maalauspaletti, soitin ja nuotit muistuttavat taiteen olevan ikuista.

Puoliksi tyhjä lasi muistuttaa elämän kulusta ja katoavaisuudesta. Lasi jo aineena kertoo elämän hauraudesta. Kuoleman läheisyydestä muistuttaa myös lähes loppuun palanut kynttilä. Taivaan kantta ja maailmankaikkeutta symboloi taustalla oleva pallo, josta hämärästi erottaa tähtitaivaan kuviot.

Kuva: Nobertus Gysbrechts, 1660, Asetelma. Sevillan Taidemuseo, Sevilla, Espanja. Valokuva Marco Peretto.

Vuoden 2016 kirkkovuositiedotteet laatii FT, taiteentutkija, kirjailija Liisa Väisänen. Tekstit esittelevät kristillistä taidetta ja symboliikkaa teemalla "Kuvat puhuvat". Teksteihin liittyvät valokuvat ottaa Marco Peretto.


Kuopion ev.lut. seurakunnissa on runsaasti pyhäinpäivän tapahtumia. Kirkoissa ja kappeleissa vietetään pyhäinpäivän messua, hartautta tai iltakirkkoa.  Edellisen pyhäinpäivän jälkeen poisnukkuneita seurakuntalaisia muistetaan sytyttämällä heille kynttilä.

Kuopion tuomiokirkossa on lauantaina 5.11. klo 15 osana Kirkkomusiikkiviikkoa Pyhäinpäivän konsertti L. Cherubini: Requiem in c .

Katso pyhäinpäivän tapahtumat Kuopion ev.lut. seurakunnissaLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Katso Kirkkomusiikkiviikon 5.-13.11. konsertitLinkki avautuu uudessa välilehdessä

Kuuntele pastori Heikki Hyvärisen mietelmiä pyhäinpäivästä (Kirkonpyhät Yle Kantissa) Linkki avautuu uudessa välilehdessä

Osallistu Facebookissa Pyhäinpäivän Sytytän kynttilän -tapahtumaanLinkki avautuu uudessa välilehdessä

(Kirkon tiedotuskeskus ja Kuopion ev.lut. seurakuntien viestintä/ SR)

3.11.2016 12.30