Yhteiseen pöytään 2019

Yhdessä syöminen pääsiäisenä, paaston päätyttyä, on vanha kristillinen perinne. Seurakunnissa järjestetään pääsiäisen aikaan tapahtumia, joissa kokoonnutaan syömään yhdessä. Se haastaa ajattelemaan, miten ruoan ja yhteyden saa jakautumaan maailmassa tasaisemmin ja riittämään kaikille. 

  • Koko kansan pääsiäisbrunssi Alavan kirkon seurakuntasalissa su 21.4. klo 9.30. Brunssin jälkeen messu klo 11.
  • Koko kylän pääsiäisaamiainen Vehmersalmen seurakuntakodilla su 21.4. klo 11. Voit tuoda jotakin pöytään.
  • Samassa pöydässä Poukamassa ma 22.4. klo 11. Brunssi klo 11 ja messu klo 12. Voit halutessasi tuoda leivonnaisia yhteiselle aterialle. Os. Poukamantie 105.
  • Iltapala Muuruveden seurakuntatalolla ma 22.4. klo 16.30. Toisen pääsiäispäivän iltapala ennen kirkkohetkeä, vapaaehtoinen maksu yhteisvastuulle.

Yhdessä syömisen taustaa 

Pääsiäisenä juhlitaan synnin voittanutta ja kuolleista noussutta Jeesusta Kristusta. Jeesus avasi ihmisille tien Jumalan ja toistensa yhteyteen. Lankeemus repi ihmiset eri pöytiin. Kristus kokoaa ihmiset eri puolilta maailmaa samaan pöytään.

Samassa pöydässä syöminen on ruoan, juoman, ajan ja tarinoiden jakamista. Yhdessä syöminen tekee näkyväksi ihmisten välisen yhteenkuuluvuuden ja ihmiskunnan yhteyden luomakuntaan. Yhteistä pöytää rakentavat kaikki ne, jotka ovat olleet kasvattamassa, valmistamassa ja kuljettamassa ruokaa syöjien luo. Yhteistä pöytää rakentaa myös aiempien sukupolvien työ rauhan ja ruoan puolesta.

Yhteinen pöytä rakentaa yhteisöä. Se tarjoaa tilan tasavertaiselle jakamiselle. Yhdessä syöminen on nouseva trendi yhteiskunnassa. Se luo yhteyden ja yhteisöllisyyden kokemuksia maailmassa, jossa yksilöllisyys korostuu.

Yhdessä syöminen haastaa ajattelemaan yhteisen leivän ja yhteyden riittävyyttä. Ruoka ja yhteys jakautuvat epätasaisesti. Keillä ei ole pääsyä yhteisiin pöytiin? Ketkä jäävät nälkäisiksi? Miten me voimme edistää ruoan riittävyyttä kaikille ja vuorovaikutusta? Mitä meidän tulee tehdä, jotta maapallo voisi ruokkia ihmiset jatkossakin?

Samassa pöydässä syöminen on hyvä tapa tutustua uusiin ihmisiin. Se tarjoaa mahdollisuuden niin arjen kuin juhlan vuorovaikutukseen.

Paholainen ”kärsii, jos yksikin ihminen saa Jumalalta murusen leipää ja syö sen rauhassa”. Näin Luther toteaa Isossa katekismuksessa selittäessään Isä meidän rukouksen pyyntöä jokapäiväisestä leivästä. Yhdessä syöminen on nauttimista ruoasta ja rauhasta syödä se. Samalla yhdessä syöminen voi edistää rauhaa ja ruoan entistä oikeudenmukaisempaa jakamista maailmassa. Paholainen kärsii, mutta kaikki muut voittavat.

 

Tästä takaisin pääsiäissivulle.

Kuvassa murretaan leipää yhdessä, kaksi kättä ja yksi leipä.